NYHETER 2019-10-26 KL. 11:00

Scouterna klarade berget

Scouterna klarade berget

TV-klipp och nyheter

Förberedelserna inför bergsbestigningen hade pågått i knappt ett år och i början av augusti var det dags. Fem scouter, två scoutledare och två medföljande föräldrar klev då på tåget för vidare färd mot Nikkaluokta och vandringens början.

– Det var jättevarmt när vi kom fram. Vi hämtade lunchpaket, fyllde på vatten och bytte skor, säger scoutledaren Eva Sandoff.

Därefter blev det fem kilometers vandring med 12–13 kilos packning och båttur i 20 minuter.

– Efter båtturen var vi fortfarande ganska pigga, säger Hampus.

Efter ytterligare åtta kilometers vandring nådde de fjällstationen där de skulle slå läger. Då hade det börjat bli kallt och det var dags att installera sig och sätta upp tälten de hyrt. Planen var att bestiga Kebnekaise dagen efter men scoutgruppen bestämde sig för att ta en vilodag istället.

– Vi rekade, packade om till dagsryggsäck och funderade på hur vi skulle gå, säger Gunilla Gundersen, scoutledare.

 

Dagen för bergsbestigningen steg de upp tidigt, tejpade fötterna, tog sin packning med mat, vatten och stavar. I strålande solsken började de sin vandring uppför berget och mötte under vägen mycket folk.

– Alla hälsade, pratade och peppade varandra. Men det var inte lätt att hitta, vi gick fel i början, säger Gunilla.

Väderprognosen såg god ut i början av dagen men när de började närma sig glaciären började det mulna på, snöa lite och sedan kom dimman. Efter åtta timmar och nio kilometers vandring nådde de toppen. Där stannade de en knapp timme och sedan var det hög tid att ta sig ner. Väderomslaget gjorde att turen nerför berget blev mer strapatsrik än vad som var tänkt och tog cirka fem timmar.

– Vi har olika upplevelser men många tyckte det var värre att gå ner, säger Eva.

 

Hektor konstaterar att en lärdom är att de borde lagt upp själva bergsbestigningen på ett lite annat sätt.

– Ja, vi hade en diskussion om att vända när vi var på väg upp och insåg att vi använde för mycket tid. Även om vi tyckte att vi var väl förberedda skulle man noga bestämt hur mycket tid varje etapp ska ta. Vädret kan växla fort i fjällen, säger Gunilla.

Stavarna kom till god användning, inte minst på grund av all rullsten, och tillbaka på fjällstationen kunde de konstatera att de vandrat 1864 höjdmeter och två mil.

 

Det blev det ingen helikopterfärd från fjällstationen till Kiruna som planerat. Istället fick de, efter att ha återhämtat sig på fjällstationen någon dag, ta på sig packningen och vandra tillbaka till Nikkaluokta för att, via flyg från Kiruna, så småningom återvända till Åsa.

Efteråt är alla nöjda och stolta över att ha genomfört äventyret. En del kan tänka sig att göra om det och andra inte. Totalt spenderade de fyra nätter på fjällstationen och stämningen var god under hela resan.

– Det är imponerande att dessa 14-15-åringar kunde gå så långt. Inte ett klagomål, inget tjafs och inget gnäll, säger Eva.

Nu till hösten fortsätter de träffas som vanligt varje måndag i scoutlokalen Knuten i Åsa. En inomhusklättring är planerad framöver liksom en hajk men ännu finns inga planer på något nytt, stort äventyr.

– Vi har skojat lite om att bestiga Danmarks högsta berg nästa gång. Det lär vara 179 meter högt, säger Gunilla och skrattar.

 

 

 

 

 

 

TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Fler nyheter