Annons

Schemaläggare tvingas manipulera systemet

Efter att ha tagit del av scheman från hemtjänstpersonal, kan Norra Halland nu syna kommunens bluff. Vårdtagare har fått kortare insatser än vad de beviljats, för att personalen ska kunna hinna med.
Nyheter | 04 Maj 2018 11:30

Efter att ha tagit del av scheman från hemtjänstpersonal, kan Norra Halland nu syna kommunens bluff. Vårdtagare har fått kortare insatser än vad de beviljats, för att personalen ska kunna hinna med. Koordinatorer på enheterna tvingas krympa restider och korta ner besök för att få schemat att gå ihop.

 

Vårdtagare ska få den tid de är beviljade i biståndsbesluten heter det, men schemaläggningen visar att deras insatser får ta stryk när systemet inte används på rätt sätt.

 

Sam jobbar som koordinator inom den kommunala hemtjänsten. Det innebär att hen lägger schemat för hemtjänstpersonalen. Gång på gång har hen signalerat till enhetschefen att det är för hög arbetsbelastning på de som jobbar. När personalen går på knäna eller vårdtagare inte får de insatser de beviljats, då är det koordinatorerna som hamnar i skottgluggen.

Men trots att Sam påpekat detta till chefen händer ingenting.

– Chefen vill inte ta i det besvärliga, säger hen.

 

Sam har visat hur planeringen fungerar, att all personal finns i planeringssystemet i långa rader. I dessa rader placeras sedan pluppar ut, som är kundernas beviljade insatser. Där läggs också restiden ut. Men, berättar hen, dessa kan överlappas.

– När vi gång på gång inte får ihop schemat på grund av för lite personal, framför vi det till chefen som ber oss att se över om vi inte kan ”lösa” det på annat vis. Till exempel genom att krympa restiden eller insatstiden. Vi gör vad vi kan för att få schemat att gå ihop och vet att det är jobbigt för våra kollegor, förklarar hen.

 

Koordinatorer ombeds att ta bort dubbelbemanningar, för att lösgöra mer personal. Om någon ur personalen är borta måste de ”nollvicka”, det vill säga portionera ut insatserna på resten av personalen, vilket gör att schemat blir stressigare. De ombeds också att krympa ner insatser, till exempel från en timme till 40 minuter, för att få plats med fler insatser.

– Vi tar bort aktivering, städ eller dusch hos kunderna. Det är upp till oss att lösa det. All personal registreras med bil fast många på vissa enheter cyklar eller går mellan kunderna. Men då blir körtiderna kortare i systemet, säger hen.

 

En del dagar är lugnare. Om till exempel en vårdtagare avböjer personalens hjälp eller blir inlagd, skapas luckor i schemat där personalen kan ta igen tid eller hjälpa en kollega.

– I perioder har vi väldigt många vårdtagare och då trycks schemat ihop och då får vi inga restider. Om inte mer personal tas in när vi har många insatser hos kunderna, då blir det tight för de som jobbar.

 

Sam berättar också att de får till sig bistånd från handläggarna, vilket kan vara att en vårdtagare behöver 15 minuters dusch varje dag. Sedan kan de även få tider från sjuksköterska, med till exempel 30 minuters såromläggning. Något som inte kunden själv betalar för eftersom det är en sjukvårdsinsats. Men de tiderna läggs sällan in i schemat.

– Det är omöjligt för oss, det finns ingen plats. Vissa tider går ändå, för såromläggningen kanske bara tar en kvart och då får vi in det i biståndstiden. Men de stackare som inte har anhöriga som ringer och tjatar på oss blir utan. Om inte vi bankar huvudet i väggen för deras skull, så får de inte någonting, säger hen.

 

 

I dagens tidning finns ytterligare två delar:

Kommunens bluff: Inte alltid restid mellan besöken

Inplanerad restid kan leda till dyrare hemtjänstnota

 

Ladda ner vår app så får du två fria tidningar eller läs dagens tidning digitalt genom att klicka här!

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Kungsbackabo ny stor-vd hos Stordalen

Jobb & Pengar Som mångårig chef inom Petter Stordalens hotellimperium är han redan en profil i den skandinaviska hotellbranschen. Nu tar ...

Fritagen ännu på fri fot

Blåljus Den man som fritogs från sin placering vid Fagared i samband med en bevakad permission i Kungsbacka är ännu ...

Debatt: Varför är det så svårt att få hjälp?

Debatt Nu är jag uppriktigt förbannad! Varför? Jo för att jag har blivit nekad vuxenpsykiatrisk mottagning (VPM) två ...
Annons