Annons

Säröboendet anmält till Arbetsmiljöverket

Det brister i arbetsmiljön på nyöppnade Särö vård- och omsorgsboende.
Det menar boendets skyddsombud och Kommunal som nu anmält kommunen till Arbetsmiljöverket.

Vård | 14 Juni 2021 07:00

Kommunal anmäler Särö vård- och omsorgsboende till Arbetsmiljöverket.

FOTO: Kristian Alm

För några veckor sedan kom det första larmet, när en anställd på Särö vård- och omsorgsboende i en anmälan till Inspektionen för vård- och omsorg skrev att bemanningen på boendet nattetid inte räckte till.
Då sa Helene Ljungqvist, verksamhetschef boende på kommunens förvaltning för Vård och omsorg att det varit oro kopplat till bemanningen när boendet öppnade, men att ledning och personal nu var överens.
Trots det är flera av punkterna i anmälan till Arbetsmiljöverket kopplade just till bemanningen.

Krävs riskbedömningar

Bland annat begär man det ska göras riskbedömningar av samtliga nattpass i förhållande till ensamarbete, våld och hot, stress och återhämtning.
Andra åtgärder som begärs är att kommunen skriftligen ska redovisa hur man tillsätter del av eller tomma arbetspass så att man undviker ensamarbete, att det görs riskbedömningar kopplade både till den organisatoriska och psykosociala arbetsmiljön samt att det ska tas fram handlingsplaner för det tillsammans med skyddsombudet. Kommunen ska även redovisa hur man arbetar förebyggande mot diskriminering och mobbning samt visa vilka handlingsplaner man har för att det ska upphöra på arbetsplatsen.

Risk för sjukskrivningar

I anmälan påpekar Kommunal att det uppstår en obalans, när kraven i arbetet mer än tillfälligt överskrider resurserna i verksamheten.
– Är obalansen långvarig och möjligheterna till återhämtning otillräckliga så ökar riskerna för en ohälsosam arbetsmiljö och därigenom en ökad risk för att personalen sjukskriver sig. Stress, högt arbetstempo och hög arbetsbelastning skapar ohälsa. Men också en ökad vilja att säga upp sig, står det i anmälan.

Läs mer: 

Larmar om för låg nattbemanning i Särö

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Rockad av förvaltningschef

Vård Karl Lundgren, verksamhetschef på Teknik, tar under hösten över ansvaret för en annan förvaltning: Vård och ...

Värmeböljan drabbade barn på korttidsboende

Vård Under förra veckans värmevåg steg inomhustemperaturen på Kyviks korttidsboende till närmare 30 grader. I ett barns rum ...

Anklagelser om mobbning på Särö vård- och omsorgsboende

Vård Rapporter om mobbning, anställda som gråter och personal som säger upp sig. En enhetschef som redan efter ...
Annons