03 Mars 2018 10:20 | Christina Nordwall

KRÖNIKA. Tänk om du skulle behandla frisören eller tandläkaren som du behandlar hantverkare. Det  budskapet levererade ett byggrelaterat företag i form av väldigt humoristiska reklamfilmsnuttar för ett tag sedan. Det roliga är att det skulle vi ju aldrig göra. Det går inte att laga tänderna själv eller sätta tillbaka hår som klippts av. Inte med lyckat resultat i alla fall. Det sorgliga (och twisten i budskapet) är att väldigt många gillar att gnälla på hantverkare. Folk säger att hantverkare inte passar inte tider, skräpar ner efter sig, tar hutlöst betalt och är allmänt slappa och slöa. Och att man egentligen kan man göra det bättre själv. 

 

MEN NEJ, det kan man faktiskt inte! Tänk vad bra det blir när proffsen får göra sitt! Och gnället när det gäller ovanstående förstår jag inte alls! Min erfarenhet när det gäller just dessa proffs är helt tvärtom. Duktiga, tålmodiga, arbetsamma och punktliga! Hur skulle vi kunna göra deras jobb bättre själva?

 

Men det började ju så. Den här gången också. Det här fixar vi själva. Men efter att ha studerat väggen som skulle rivas lite noggrannare dök den ena överraskningen efter den andra upp. Ett ormbo av elsladdar lite käckt dragna hur som helst med otippade avslut. Mystiska rör och andra väggar utan räta vinklar men i olika kreativa nivåer. Det saknades isolering men inte under trägolvet där enorma mängder sågspån samlats till en gigantisk fest som behövdes tas bort.

 

Sambon insåg rätt snabbt att hela projektet verkade övermäktigt och konsulterade olika bekanta i branschen. Deras slutsats blev att det här skulle proffs göra. Inte vi. Så var den saken klubbad. En av bekantingarna trollade raskt fram snickare och tog själv på sig samordningsansvaret. Rörläggaren kom direkt fast han inte hade tid och efter den avgörande insatsen rullar bygget på. Det blir snyggt och ordentligt gjort efter omfattande insatser från rörläggaren och snickarna. Snart kommer också elektrikern och kakelmannen och vår nya samordnare tycker nog det är bäst när vi inte lägger oss i. Fast lite får vi bestämma, i alla fall om vi tycker likadant. Vi får också hjälpa till med en del lättare uppgifter som att skruva ihop badrumsmöbler (den som gjort den beskrivningen var däremot inte proffs) och skotta sågspån (underskattat som vardagsträning faktiskt, nästan som gympa).

Ibland är det bra att ta hjälp av proffs när ett projekt visar sig bli större än vad det var tänkt från början. Frågan är bara vad det kommer att kosta…