Vädret idag
Molnigt
18°C
Prognos juli 21, 2019
dag
Delvis soligt med åskstorm
20°C
 

Säker cykling

Nu börjar gruset från vägarna sopas upp och isfläckar och snö är borta för länge sedan. Vägarna fylls av cyklister, motorcyklar och andra fordon som vinterförvarats i garaget.

Men cyklisterna gör inte detta helt riskfritt för där ute är det fiender som gör allt för att skrämma bort dem från vägarna och gärna in på en livsfarlig cykelbana. Cyklisten trampar på med tunna kläder i lycra och det enda som skyddar är en plasthatt till hjälm. Fienden sitter ofta inkapslad och totalt skyddad bakom airbags och tjock pansarplåt. Skulle det fruktansvärda hända finns det bara en vinnare och det är inte den oskyddade cyklisten.

Cyklisten har förstått att ohälsan i Sverige ökar och drar sitt strå till stacken genom att motionera. Det pratas ofta om hur viktigt det är att röra på sig. Cykeln är ett sätt att faktiskt förbättra sin hälsa på och ett ypperligt pendlingsredskap till jobbet. Det är också en härlig idrott med mycket gemenskap samt ett fantastiskt sätt att turista på.

Cyklister får gång på gång uppleva arga bilister som hänger sig på tutan och kör otrevligt nära i hög hastighet samtidigt som de sprutar spolarvätska vältajmat så det ska skvätta cyklisten rakt i ansiktet. Vill det sig riktigt illa kan det komma ett och annat föremål kastat ur rutan. Vad gör dessa bilister så arga att de till och med utsätter en annan människas liv på spel?

Är det för att cyklisten valt att cykla på vägen i stället för på cykelbanan? Cykelbanan som beträdes  bland annat av barnvagnar, lösgående hundar, barn som springer runt och ungdomar med skyhög musik i öronen. Detta är ingen trygg och säker plats för en cyklist som cyklar i hastigheter över 30 kilometer i timmen. De flesta bilister tänker inte på hur fort cyklister faktiskt cyklar och framförallt om cyklisten befinner sig på en cykelbana uppfattas denna som långsamtgående. Men självklart väljer cyklisten cykelbanan om den är säker. Så här står det på transportstyrelsen hemsida:
”Du ska cykla på höger sida av körbanan. Om det finns en cykelbana, ska du normalt använda den. Detsamma gäller för tvåhjuliga mopeder klass II.
Du får dock cykla på körbanan, även om det finns en cykelbana, när det är lämpligare med tanke på färdmålet. I så fall måste du vara extra försiktig.”

Utomlands finns det en helt annan attityd och i många fall cykelmotorväg som enkelt kan förklaras med en extra bred väggren. Men det finns ännu inte i Sverige. Här får vi samsas på de smala vägarna som många gånger helt saknar just en väggren.
Så snälla bilist ta hand om cyklisterna! Nästa gång du hamnar bakom oss ta det lugnt signalera i tid att du vill komma om och vänta på att vi får chansen att släppa förbi dig. Håll gärna ut svängen när du kör förbi i fall någon skulle bli rädd och vingla till. För handen på ditt hjärta du har väl inte så bråttom så du medvetet vill utsätta någons liv i fara?

Ulrika Eriksson

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tid & PlatsLäs mer >>

MÅNDAG 1 JULI 

19.30. IF Norvalla - Onsala BK, DM-herrar, kvartsfinal, Norvalla IP

 

TISDAG 2 JULI 

19.00. Tölö IF - Väröbacka GIF,Div 4 Herrar, Hamravallen

 

ONSDAG 3 JULI 

19.00. Åsa IF - Skene IF, Div 3 sydvästra Götaland Åsa IP

19.00. Kungsbacka IF - BK Astrio, Div 4 Herrar Tingbergsvallen

 

TORSDAG 4 JULI

19:00 Onsala BK - Valinge-Derome DFF, Div 1 Mellersta Götaland, damer. Rydets IP Onsala

19.00. Åsa IF -...

Läs Mer

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera