02 December 2020 13:21 | Annika Lundby

Jag gillar att springa. Jag gillar inte att träna i grupp utan vill helst vara helt för mig själv när jag tränar. Bara jag och träden. Då och då springer jag på en hare eller ett rådjur och en gång har det hänt att en iller nästan sprungit på mig innan den argt väste till och sprang åt andra hållet. Jag gillar att springa tidigt på morgon för då är det störst chans att få springa i fred. Och sedan har man ju bonusen att vad man än gör med resten av dagen, kan man vara stolt och nöjd med sig själv för man har i alla fall varit ute och sprungit.

Men de som också brukar vara uppe och ute tidigt är hundägare. Och jag har gjort en liten observation. Absolut inget vetenskapligt men jag tycker mig kunna se ett mönster. Det är baserat enbart på intryck och utseende. Vi kan börja med den en aningen korpulenta mannen med typ 80-tals stubbat gulbrunaktigt hår. I kopplet har han en foxterrier, skulle jag gissa att det är, med exakt samma hårfärg och busigt hår. Här går jag enbart på de yttre likheterna.
Sedan har vi den äldre mannen som lugnt promenerar fram och vid sin sida har han en hund med grå nos som lunkar fram i maklig takt. Ett härligt gulligt par som tar dagen i sin takt.

Själv är jag uppvuxen med korthåriga taxar och skulle vi skaffa hund någon gång är det en sådan hund det ska vara. Sambon tror att han kan få igenom att det blir en border collie. Men där har han fel.
Om jag gör samma analys på mig själv, vad säger då valet av hund om mig. Svart tax och min favoritfärg är svart. Korta ben. Nja, tycker nog jag har normallånga ben. Envis. Visst stämmer det. Och våra taxar har även gillat att ligga i soffan och slappa, och även där kan jag känna igen mig.
Att sambon vill ha en border collie går emot min teori. Han är inte alls någon border collie som är en ras som sägs behöva mycket motion och stimulans. Stämmer inte alls in på sambon som är så långt ifrån en motionsmänniska man kan komma. Nej, han är också en tax, envis som synden.
Så där var det bestämt. Tax får det bli!

Läs fler krönikor här