Annons

Så tänker de unga om livet efter pandemin

Blir livet sig likt igen efter coronapandemin? Om den frågan råder delade meningar. Bland unga mellan 15 och 24 år tror en majoritet att livet och vardagen kommer återgå och bli likt det var innan pandemin.

Nyheter | 15 Juli 2021 08:00

46 procent av ungdomarna ser fram emot att resa utomlands när de kan.

FOTO: Pixabay

I Ungdomsbarometerns senaste rapport om unga och covid-19 kartläggs ungdomars åsikter om, och inställning till olika pandemirelaterade frågor.

Bland annat har man alltså tittat på hur 15-24-åringar ser på ”det nya normala”. Nio procent har svarat att de tror att livet efter pandemin blir väldigt likt livet innan. 46 procent tror dock att det blir ganska likt tidigare. 33 procent förutspår ett post-pandemiliv som blir ganska olikt det liv man levde innan, och 7 procent tror att det blir väldigt olikt.

I början av pandemin, våren 2020, svarade 64 procent av ungdomarna att de tillbringat mer tid framför skärmen än vanligt. Ungdomsbarometern tror dock att den trenden kommer att vända i takt med att samhället öppnar upp allt mer.

Nu är det nämligen andra saker de unga längtar efter. Högst upp på listan är att resa utomlands, något som 46 procent av ungdomarna ser fram emot. Därefter kommer att träffa vänner och familj i större grupper (45 procent), studera/arbeta på plats (30 procent), festa med vänner (30 procent), pussas och kramas med nära och kära (21 procent) och gå på nattklubbar och barer (20 procent).

Ungas liv har påverkats

Den omskakande perioden har också gjort att många unga omvärderat sin syn på livet och framtiden. Mer än hälften, 54 procent, anser att pandemin har haft inverkan på deras relation till vännerna. 51 procent uppger att de tänkt om kring jobb eller studier och 50 procent säger sig ha ändrat sina prioriteringar.

36 procent upplever att relationen till familjen har blivit annorlunda. De flesta av dem, 59 procent, tycker att de har fått en bättre relation till sin familj. Bland dem som känner att familjerelationerna blivit sämre finns en del utflyttade unga som inte haft möjlighet att träffa sina föräldrar och syskon så mycket. Samtidigt är det många av de hemmaboende ungdomarna i undersökningen som känt sig stressade av att vara isolerade med sina familjemedlemmar.

Undersökningen har också tagit ett grepp om ungdomarnas inställning till vaccin. Den är generellt mycket positiv. Bara fem procent säger att de inte kommer att vaccinera sig.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Allt färre lever på a-kassa

Jobb & Pengar 147 miljoner kronor. Så mycket betalade landets a-kassor ut till de 4 951 hallänningar som gick arbetslösa under årets andra kvartal. ...

Efter covidutbrottet – smittan på skolorna har minskat

Skola Efter förra veckans coronautbrott på skolorna i Kungsbacka, då åtta klasser skickades hem, har det nu lugnat sig. Denna ...

Stopp för vaccination i Tingberghallen

Vård Den särskilda vaccinationscentral som inrättats i Tingberghallen ska stängas. Region Halland har bestämt sig för ...
Annons