Annons

Så mår näringslivet i Kungsbacka

Näringslivet i Kungsbacka mår bra men det finns utmaningar.
Nyheter | 19 November 2018 07:23

Näringslivet i Kungsbacka mår bra men det finns utmaningar. Det är också en bit kvar till målet som är att ha Västsveriges bästa företagsklimat.

– En utmaning är efterfrågan på mark och lokaler för företag som vill växa. Vi har också många små företag i kommunen vilket är en styrka men också en utmaning för oss när det gäller att leverera service, säger Elinor Filipsson, näringslivschef i Kungsbacka.

 

Under det pågående arbetet med utformningen av en näringslivsstrategi för de kommande fyra åren har en analys av näringslivet i Kungsbacka tagits fram. Det är analysföretaget Bisnode som bland annat ägnat sig åt att titta på vilka branscher som växer snabbast i kommunen, var jobben finns och hur företagsstrukturen ser ut.

 

Under en presentation av analysen i stadshuset konstaterades att byggbranschen ligger i topp. Den växer snabbast och det är där jobben finns. Däremot fanns det ingen redogörelse för exakt vilka yrken som efterfrågas. Analysen slog också fast att det finns plats för fler företagsstödjande branscher.

Kungsbacka är en typisk småföretagarkommun med avsaknad av stora företag, vilket både är bra och dåligt, enligt Bisnodes analytiker.

– Det är positivt eftersom det inte finns stora företag som kan försvinna men det är också en utmaning med alla små företag.

 

Tillväxten är god liksom lönsamheten och Kungsbacka är enligt analysen en kommun som växer bra vid en jämförelse med andra kommuner. I kommunen finns också många unga entreprenörer, där ligger Kungsbacka högre än det nationella genomsnittet. Det finns också fler kvinnliga samt unga företagare i Kungsbacka jämfört med länet i övrigt.

Men det är också många som pendlar ut från kommunen varje dag och den arbetskraften  vore det en fördel att behålla i kommunen istället. Fler mötesplatser som kan matcha näringslivet och få de som arbetar i Göteborg att tillbringa mer tid i Kungsbacka istället kan  också vara en framtida väg att gå, menade näringslivschefen.

– Vi kommer nu att titta på Bisnodes analys, lägga till fler och jobba vidare med utformningen av näringslivsstrategin. Den räknar vi med att politiken tar beslut om i mars, säger Elinor Filipsson.

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Fick nog och slog tillbaka – döms för misshandel

Skola Under 2,5 år mobbades hon systematiskt av flera klasskamrater. På en mattelektion i slutet av augusti förra året fick den 16...

Ber om hjälp att kartlägga ekoxen i Kungsbacka

Nyheter Med sina stora betar och förmåga att växa sig upp till nio centimeter lång är ekoxen ...

Har du sett Chilienne?

Krönikor Eftersom pappa drabbas av akut pollenallergi av bara tanken på att mamma ska sätta upp blommiga gardiner tror jag ...
Annons