Vädret idag
Klart
14°C
Prognos maj 21, 2019
dag
Skurar
23°C
 

Så mår näringslivet i Kungsbacka

Näringslivet i Kungsbacka mår bra men det finns utmaningar. Det är också en bit kvar till målet som är att ha Västsveriges bästa företagsklimat.

– En utmaning är efterfrågan på mark och lokaler för företag som vill växa. Vi har också många små företag i kommunen vilket är en styrka men också en utmaning för oss när det gäller att leverera service, säger Elinor Filipsson, näringslivschef i Kungsbacka.

 

Under det pågående arbetet med utformningen av en näringslivsstrategi för de kommande fyra åren har en analys av näringslivet i Kungsbacka tagits fram. Det är analysföretaget Bisnode som bland annat ägnat sig åt att titta på vilka branscher som växer snabbast i kommunen, var jobben finns och hur företagsstrukturen ser ut.

 

Under en presentation av analysen i stadshuset konstaterades att byggbranschen ligger i topp. Den växer snabbast och det är där jobben finns. Däremot fanns det ingen redogörelse för exakt vilka yrken som efterfrågas. Analysen slog också fast att det finns plats för fler företagsstödjande branscher.

Kungsbacka är en typisk småföretagarkommun med avsaknad av stora företag, vilket både är bra och dåligt, enligt Bisnodes analytiker.

– Det är positivt eftersom det inte finns stora företag som kan försvinna men det är också en utmaning med alla små företag.

 

Tillväxten är god liksom lönsamheten och Kungsbacka är enligt analysen en kommun som växer bra vid en jämförelse med andra kommuner. I kommunen finns också många unga entreprenörer, där ligger Kungsbacka högre än det nationella genomsnittet. Det finns också fler kvinnliga samt unga företagare i Kungsbacka jämfört med länet i övrigt.

Men det är också många som pendlar ut från kommunen varje dag och den arbetskraften  vore det en fördel att behålla i kommunen istället. Fler mötesplatser som kan matcha näringslivet och få de som arbetar i Göteborg att tillbringa mer tid i Kungsbacka istället kan  också vara en framtida väg att gå, menade näringslivschefen.

– Vi kommer nu att titta på Bisnodes analys, lägga till fler och jobba vidare med utformningen av näringslivsstrategin. Den räknar vi med att politiken tar beslut om i mars, säger Elinor Filipsson.

Christina Nordwall
Reporter och redigerare 0300- 52 13 62

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Flyget är en stor utsläppsbov. Tänker du dra ner på flygandet?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 21 maj

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem. 

Kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. 

Kl 12–13.30 Tisdagsträff i Varlakyrkan. 

kl 12 Musikal till lunch i Släps kyrka med Märta Fransson och Wojciech Gluch. Därefter lunch i församlingshemmet.

Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 14–15 Fota med mobilen. Tips om hur du tar bra bilder och kan...

Läs Mer

Så här funkar eNH!