Annons

Så många vill ta del av stödpaketet

Över 4 000 föreningar och närmare 50 specialidrottsförbund har ansökts om regeringens stödmiljoner.

– Nu väntar ett gediget och svårt arbete att hantera ansökningarna, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

Sport | 24 Maj 2020 12:46

Aranäs Open ställs in på grund av coronaviruset. Vilket lett till ett stort intäktsbortfall för klubben. Arkivbild.

FOTO: Caroline Holmgren

Under de första två veckorna av maj hade föreningar möjlighet att ansöka om kompensation för sina ekonomiska förluster på grund av coronapandemin. Ett krisstöd på närmare en halv miljard hade avsatts från regeringen och Riksidrottsförbundet är den organisation som ska fördela dessa medel.

Gediget arbete väntat

Nu har RF sammanställt hur många föreningar runt om i landet som har ansökt om stöd. Totalt har 4 064 föreningar och 49 specialidrottsförbund skickat in ansökningar. Majoriteten av dessa är från föreningar från Stockholm, Malmö och Göteborg.

– Nu väntar ett gediget och svårt arbete med att hantera ansökningarna och sedan arbeta för att Riksidrottsstyrelsen ska kunna ta beslut om fördelning av stöd den 11 juni. Hur stort behovet av stöd är i ansökta kronor totalt sett får vi återkomma till eftersom inte alla ansökningar handlagts ännu, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet i ett pressmeddelande.

För att kunna söka stödet ska man kunna styrka att man som förening lidit ekonomiskt under perioden 12 mars till sista juni. Samtidigt flaggar RF:s ordförande att ytterligare stöd kan komma att behövas längre fram.

– Vi vet att föreningar och förbund har ställt in evenemang och verksamheter eller riskerar att tvingas göra det även under kommande månader. En kartläggning görs nu av hur behov av ytterligare stöd ser ut beroende på hur länge denna samhällskris pågår, säger Björn Eriksson.

Samtidigt har de kartlagt vilka idrotter som skickat in flest ansökningar. Fotbollen toppar listan överlägset framför ridsporten och innebandy. Och det är inte helt oväntat att flest antal föreningar som sökt stödet kommer från storstadskommunerna Stockholm, Göteborg och Malmö.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Signeshus granskas av IVO

Nyheter Inspektionen för vård och omsorg, IVO, fördjupar nu granskningen av utvalda boenden i länet. Ett av ...

Kvinnojouren räddad – av Coronaviruset

Nyheter 400 000 kronor. Så mycket pengar får Kungsbacka kvinnojour av staten som stöd under Coronapandemin. Den nedläggningshotade verksamheten kan ...

Frågetecken kring middagsunderhållning

Nyheter Hur många personer får egentligen sitta i publiken när en artist spelar på en restaurang? När ...
Annons