
Våra husdjur är ofta lika förtjusta i julens glädjeämnen som vi själva är. Men för katter och hundar är mycket av det goda lika farligt som det är härligt.
Nu är det jul igen. För landets veterinärer innebär det bråda tider. Hundar och katter som fått för mycket av det goda behöver akutvård – för allt från diarréer och skärskador, till elchocker och svåra förgiftningar.
Våra husdjur är ofta lika förtjusta i julens glädjeämnen som vi själva är. Men för katter och hundar är mycket av det goda lika farligt som det är härligt.
Mata inte hunden från julbordet. Julmaten är fet, och för mycket fett kan göra både katter och hundar rejält dåliga i magen. Lök och vitlök, som ingår i många julrätter, är dessutom direkt farligt för hundar och katter eftersom det innehåller ämnen som skadar de röda blodkropparna. Det kan leda till blodbrist.
Håll chokladaskar och skålar med nötter utom räckhåll för husdjuren. Choklad innehåller ett ämne som är giftigt för hundar och katter. Nötter fastnar lätt i djurens tarmar och russin kan skada deras njurar.
Låt inte djuren leka med presentsnören – hur roliga de än tycker att de är. Snörena kan lätt fastna i mage/tarm och orsaka svåra inre skador.
Håll jäsande bulldegar bakom lås och bom. En jäsande deg kan vara lockande för en hund. Den kan även orsaka svåra magtarmsymtom. Dessutom bildas etanol vid jäsningen, i sådana mängder att hunden kan bli alkoholförgiftad.
Tänk noga över julgranens placering, så att granen inte blir en dödsfälla för ditt husdjur. Hunden och katten kan inte bara skära sönder tassarna på julgranskulor av glas. Sätter de i sig granbarr kan de få svåra magproblem också. Julgransbelysningen kan ge elstötar om den som är nyfiken exempelvis får för sig att smaka lite på den. Har du dessutom hällt gödningsmedel i julgransvattnet, för att barren ska sitta kvar längre, riskerar du att förgifta ditt djur om det skulle missta julgransfoten för en ny spännande vattenskål.
Ställ alltid levande ljus utom räckhåll för husdjuren och lämna aldrig en hund eller en katt ensam i ett rum med levande ljus. Ett tänt ljus kan lätt fås på fall av en viftande hund- eller kattsvans.
Välj julblommor med omsorg. Har du hund eller katt går hyacinter, amaryllis, julstjärna, och julros bort direkt. Samtliga är giftiga för både hund och katt.
De flesta akutbesöken hos veterinären går dock att förebygga, om matte och husse är lite förutseende.
Under julförberedelserna är det främst bulldegar, julblommor, presentattiraljer och julgranspynt som brukar ställa till problem för våra hundar och katter.
Många hundar hänger gärna i köket när skinkor och lussebullar blir till – för att tigga till sig en smakbit och för att städa upp gottigheter som råkar ramla ner på golvet. Katter brukar däremot vara mer intresserade av julklappar och julblommor, som de gärna undersöker innanmätet på med sina tänder.
– För många är julen en glad högtid, men också stressig. Mat ska lagas, bullar ska bakas och hemmet pyntas för att julstämningen ska infinna sig. Det är lätt hänt att man tappar några russin på köksgolvet under julbaket eller att chokladasken lämnas framme på soffbordet utan uppsikt. Då är hunden snabbt på plats och städar upp. Det är inga stora mängder livsmedel som krävs för att hunden snabbt ska bli allvarligt sjuk, säger Anna-Karin Swanton, veterinär på AniCura Kungskliniken.
Om man vet med sig att man stökar med något som kan vara farligt för husdjuren kan det därför vara en god idé att stänga dem ute från vissa av julförberedelserna, och sedan gömma resultatet av alla vedermödor på ett hund- och kattsäkert ställe.
Under själva julfirandet är det främst julmaten och julgranen man ska ha uppsikt över. Julgranen kan bli rena dödsfällan för ett djur och mycket av det vi själva gillar att stoppa i oss under julhelgen upplevs lika tilltalande av våra hundar och katter. Men precis som vi själva kan de få för mycket av det goda. Ibland så mycket att deras tillstånd blir kritiskt.
Symptom på förgiftning kan vara:
I år, då så många jobbar hemifrån i coronapandemin och då tar chansen att skaffa sig sin första hund eller katt är det extra viktigt att informationen om julens faror når ut och får spridning.
– Julen är en förgiftningstid för våra fyrbenta och det är viktigt att upplysa djurägare om vad man bör tänka på för att inte riskera husdjurens liv och hälsa. Om oturen är framme och man misstänker eller vet om att hunden eller katten har fått i sig något olämpligt är det bäst att direkt kontakta veterinär och rådfråga, säger Anna-Karin Swanton.
Mer läsning:
KOMMENTERA ARTIKELN
Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.