Annons

Rymlig känsla på 15 kvadrat

Oliver och Emelie byggde om en arbetsbyssja till ett fullfjädrat Attefallshus. Det lilla huset är bara 15 kvadratmeter men rymmer ändå allt som behövs.

Bostad | 19 Maj 2020 20:55

Oliver Björk och Emelie Hagkvist, 21 år, med hunden Olof, 1 år, flyttar snart in i huset som de till stor del byggt själva. 

FOTO:

–  Ja, det är 3,5 meter i takhöjd vilket ger en rymlig känsla, säger Oliver Björk.

 

Den 1 juni är det dags för inflyttning för Oliver Björk och Emelie Hagkvist som sedan i november ägnat all sin lediga tid åt att bygga på huset. Båda två är uppvuxna på landet, Oliver i Idala och Emelie i Hagryd. De kände att de ville fortsätta att bo så när det var dags att flytta hemifrån.

– Vi kommer att odla och tycker om naturen överlag. Vi vill inte bo inne i stan och vi har en liten hund som älskar att springa i skogen, säger Oliver.

Stommen är en arbetsbyssja där taket tagits av och lyfts upp för att få en rymligare känsla. Det mesta byggande har de gjort själva, förutom elarbeten där de fått hjälp av en kompis som är elektriker.

– Vi har lärt oss under tiden, bland annat genom att titta på Youtube och vi har också haft möjlighet att rådfråga.

 

Stort kök

 

Något de ville prioritera var ett stort kök. Båda tycker om att laga mat och ville ha möjlighet att vara i köket samtidigt.

– På ena sidan har vi kyl, frys och spis med induktionshäll. På andra sidan är det en arbetsbänk med diskho.

Husets entré är i köket. På altanen som ska byggas utanför ska det finnas utrymme att ställa av sig skorna. Längre in i huset går en trappa upp till sovloftet som också fungerar som garderob och förvaring. Sovloftet har bra ljusinsläpp genom två panoramafönster och där får   en 160 centimeter bred madrass plats samt och ytterligare förvaring.

– Det gäller att använda alla små utrymmen. Tjejen målar och jag kitesurfar så det tar lite plats, säger Oliver.

I huset finns också badrum med förbränningstoalett, dusch och tvättmaskin samt ett vardagsrum.

– På väggen har vi ett utfällbart bord och två klaffstolar. Vi har också en tvåsitssoffa och när vi vill se på tv använder vi min datorskärm.

Uppvärmning av huset sker med elvärme. Vatten och el får de tillgång till genom att koppla in sig på hyresvärdens nät. Och en hyresvärd har de hittat efter att ha lagt ut en efterlysning på sociala medier. De fick god respons och nyligen flyttades huset med hjälp av kranbil och specialsläp till den nya platsen.

 

Minimalistiskt

 

Husprojektet började egentligen med en husbil från 1979 som renoverades upp.

– Den åkte vi omkring med. Då märkte vi hur skönt det var att ha så lite grejer.

Den känslan upplever de även i sitt lilla hus.

– Just det här att man har allt man behöver. Städa tar max tio minuter och när man bor så här minimalistiskt finns det mycket tid över för annat.

Det är också ett billigt boende jämfört med en lägenhet i stan. Oliver jobbar helger med lägerverksamhet för funktionsnedsatta och Emelie pluggar religionsvetenskap.

– Vi har tid men inte så mycket pengar. Byssjan köpte vi för 60 000 kronor plus kostnad för material. Vår hyra kommer att bli någonstans mellan 1 500 och 3 000 kronor.

Det finns planer på nya projekt men inte än på ett tag. Oliver drömmer om att bygga en husbåt och på sikt vill de hitta ett torp.

– Då kan vi ställa dit vårt hus under tiden som vi renoverar torpet.

Läs mer i Norra Halland 15/5–20.

 

 

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Byggde egen tågvagn på tomten

Bostad Från början tänkte de bygga ett Attefallshus. Istället blev det en tågvagn. Nu står ...

Visning av nya tomter lockade

Bostad Första helgen i januari visades ett antal tomter avsedda för nybyggen upp i Lerkil. Trots kyligt gråvä...

Arbetsplatsolycka på golfklubb

Blåljus En person har ramlat ner från ett fyra meter högt tak på Sjögärde golfklubb. Polisen fick 08.24 ...

Lång kö till operation

Vård Även om den akuta coronasituationen har lugnat ner sig går sjukvården en tuff höst till mötes. 300 ...

Klassmålen förlängde segersviten

Fotboll Fyra raka vinster – Lindome Gif är sannerligen med i kampen om kvalplats. Segerreceptet var en före detta målskytts ...
Annons