29 Augusti 2018 16:15 | Christina Nordwall

KRÖNIKA. Det är väl skönt att komma in i rutinerna igen? Den frågan fick jag av någon apropå att semestern är slut. Nja, det vet jag faktiskt inte om jag tycker. Ledighet innebär möjligheter som de dagliga rutinerna inte tillåter.

Även om jag har turen att ha ett roligt jobb är det faktiskt inte alls fel att själv få bestämma över sin tid. Det är till exempel ingen katastrof om jag inte orkar gå upp klockan 6.30. Det går bra med tio också.

 

Är hästar morgonpigga? Den frågan ställde jag till en kvinna jag nyligen träffade i ett hästsammanhang. “Det var inte min, de är ju olika individer de också”, svarade hon.

Och ja, just det, precis som alla vi andra.  

Tänk om alla morgonpigga kunde få göra sitt vid femtiden på morgonen när de är på topp och de som är morgontrötta kunde ta över på eftermiddagen när de har kvicknat till. Tänk om alla fick följa sin biologiska klocka, vad effektiva alla skulle vara.

 

Ta till exempel alla trötta tonåringar. De skulle nog uppskatta att få börja några timmar senare och det har emellanåt talats om att införa flextid i skolan.

Nu skulle det knappast fungera att alla flexade hur som helst på alla arbetsplatser. Inte kan kirurgen komma två timmar efter sitt operationsteam till exempel och det skulle nog bli ganska rörigt om busschauffören gjorde om tidtabellen varje dag.

Men, i de fall det vore möjligt kanske prestationsförmågan skulle höjas ett snäpp.

 

För mig innebär de vanliga rutinerna att jag också behöver passa en hel del fasta tider.

Jag, som är en rastlös person, brukar därför under semestern riktigt frossa i att flaxa från det ena stället till det andra. När jag vill. Om jag vill. Efter två dagar på ett ställe börjar jag bli uttråkad och har inget emot att fortsätta någon annanstans. Detta kan vara ganska frustrerande för resesällskapet som kanske inte har lika stort behov av att ständigt förflytta sig.

 

Alla är olika och många människor har behov av att följa rutiner för att må bra. Djur gillar också rutiner. Min hund vill till exempel gå ut på bestämda tider och få mat när hon brukar. Dessutom är det jag som ska ge henne mat annars blir det konstigt.

Och vad man än tycker om rutiner är det en sak som är klar: det går förvånansvärt fort att komma in i dem igen.