Annons

Rosor och brittisk trädgårdsarkitektur i fokus

Ytterligare någon månad erbjuder Tjolöholm en trädgårdsvandring för besökare, där får man se Tjolöholms trädgård och en förklaring till varför det ser ut som det gör.

Nyheter | 02 Augusti 2020 07:33

Inte bara en härlig utsikt. På trädgårdsvandringen runt Tjolöholms slott får man en förklaring till de blommor och växter man planterat.

FOTO: Carl Schöndell

Norra Halland har varit på plats för att ta del av denna upplevelse, som majoriteten av medverkande verkade vara intresserade av. Många var med följdfrågor och spända öron.

I guidningen som Norra Halland medverkade på, deltog cirka tio personer.

Gruppen verkade vara på ett bra humör och dialekterna som talades varierade. Eva Rosén som var dagens trädgårdsmästare, svarade på frågor och beskrev historiken kring i princip allt runtom Tjolöholms slott.

Är du intresserad av skotsk och brittisk trädgårdsarkitektur kommer du antagligen älska det.

Eva Rosén, eller någon annan av de fyra trädgårdsmästarna som jobbar på Tjolöholm, beskriver tanken bakom varje enskild växt och historiken bakom. Man har på senare år försökt gå tillbaka till ursprungsidén om hur Tjolöholm ska ha sett ut när det började byggas i slutet av 1800-talet.

Vandringen tar cirka en timma, och där får du veta mer om bakgrunden till varför det ser ut som det gör. Hur de första ägarna tänkte kring de olika trädgårdarna och planer för framtiden.

Och det är inte bara växtliv du kommer uppleva, du kan komma att stöta på en och en annan humla. Men oroa dig inte, de är så upptagna med blommorna och kommer inte störa dig. Eva Rosén förklarar att allt nytt de planterar, har en genomtänkt idé om att hjälpa insekter och förhoppningsvis rädda dem som räddas kan.

Parkeringen var fullproppad, på caféet fanns endast ett fåtal lediga platser. Tjolöholm verkar synnerligen attrahera mängder av människor en sommar som denna.

Att ta en trädgårdsvandring på Tjolöholms slott är möjligt fram till och med den 1 september och äger rum klockan 14 varje dag.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Tankevärlden och naturen möts i fotografier

Nöje & Kultur Imorgon, lördag, är det vernissage i Galleri Hjertstedska villan. Det är fotografen Per Florén som visar ett 50-tal ...

Juli bjöd på mer kyla, blåst och regn än vanligt

Nyheter Än är det sommar i kalendern, och förhoppningsvis kan augusti leverera mer sommarväder än juli gjorde. För ...

Två bilar i olycka i Frillesås

Blåljus Tjugo över ett på fredagseftermiddagen larmades SOS om en trafikolycka på Almedalsvägen i Frillesås. Det rör sig ...
Annons