Annons

Rosade för god mat och god vård: ”Viktigt att lyssna”

I köket på Måhaga vård- och omsorgsboende lägger kökspersonalen ner själ och hjärta i att laga mat från grunden på fina råvaror, sju dagar i veckan. Och deras insats går inte obemärkt förbi – den 29 juni rosades de i Norra Halland. Även omsorgspersonalen fick en ros för sitt trevliga sätt att bemöta de äldre.

Vård | 24 Juli 2021 11:30

Att personalen har kul tillsammans på jobbet bidrar också till en allmänt god stämning, tror gänget. Från vänster: Maria Carlbom, aktiveringspedagog, Jessika T Johansson, enhetschef, Annette Berntsson, undersköterska, Paula Adeteg, arbetsledare i köket och Emina Sabanovic, sommarvikarierande kock.

FOTO:

Rosen i Norra Halland 29/6

”Dagens ros vill vi ge till kökspersonalen på Måhaga vård- och omsorgsboende, för den fantastiskt goda maten som ni serverar oss varje dag. Vi vill också ge en ros till personalen för trevligt bemötande, fina lokaler och omgivningar”

/Gästerna på Lindens dagomsorg

Måhaga vård- och omsorgsboende i Fjärås är anrikt – verksamheten har bedrivits ända sedan 1916. Idag bor ett femtiotal äldre på boendets fem avdelningar. Dessutom håller två dagomsorgsenheter till i lokalerna; Källarbacken och Linden.

I köket lagas lunch till de boende, dagomsorgsdeltagarna, samt en del portioner som levereras till hemtjänsttagare i kommunen. Totalt står Måhagaköket för kring 120 lunchportioner och 50 middagsportioner varje dag.

Paula Adeteg är arbetsledare i köket. Hon är medveten om att maten är uppskattad, men gläds icke desto mindre för varje gång resultatet av hennes och kollegornas arbete uppmärksammas.

– Vi är jätteglada för vår ros, det är väldigt roligt. Så sent som idag ringde någon till min kollega och sa att maten var så god, att kalopsen smakade som mammas, säger Paula.

Generellt sett är det mat som smakar just ”som mammas” som gör störst succé på Måhaga. Husmanskost med välbekanta smaker från förr.

– Men många vill gärna prova nytt också. Idag hade vi kalops och grekiska biffar. Det är viktigt att lyssna på de äldre, för det är ju de som ska trivas, säger Emina Sabanovic, sommarvikarierande kock i köket.

Tar emot förslag

Innan pandemin satte stopp för det hade man ett matråd där boende från de olika avdelningarna fick chans att komma med önskemål om matsedeln.

– Vi hoppas på att komma i gång med det igen till hösten. Vi försöker tillgodose allas önskningar så gott det bara går, säger Paula Adeteg.

Vad är roligast med ert jobb?

– Jag älskar ju mat, och att få göra folk glada och nöjda, svarar Paula Adeteg.

– Det är just att kunna laga god mat av bra kvalitetsvaror. Det blir de äldres höjdpunkt på dagen, de är väldigt tacksamma. Jag jobbar egentligen i skolkök och det är väldigt stor skillnad. Det är roligt att få jobba med händerna och släppa loss lite, säger Emina Sabanovic.

Lyssnar och finns där

Det är inte bara köksteamet som hyllas i rosen. Gästerna på Lindens dagomsorg riktar också tacksamhet mot omsorgspersonalens bemötande, de fina lokalerna och omgivningarna.

Undersköterskan Annette Berntsson har jobbat på Måhaga i två omgångar, den första på 80-talet och den andra nu sedan 15 år tillbaka.

– Vi känner våra gamla väl. Man behöver inte alltid prata, ibland räcker det med en blick, säger hon.

Både inom dagomsorgen och på boendet hittar man på diverse aktiviteter för att fylla de äldres vardag med skoj och mening. Det kan vara allt från små promenader i det gröna till besök hos Lotta på Liseberg.

– Vi har frågesport, högläsning, minigolf, berättar historier. Vi skämtar och skrattar väldigt mycket tillsammans, berättar Maria Carlbom, aktiveringspedagog inom Lindens dagomsorg.

Annette jobbar på demensavdelningen, där många av de boende är i stort behov av stöd. Hon är övertygad om att det viktigaste man kan göra för att de äldre ska trivas är att visa att man alltid finns där för dem, ser dem och lyssnar på dem.

– Vi gör allt vi kan för att försöka lyfta dem i sin vardag, säger hon.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Hyresgästerna uppskattar ”det lilla extra”

Bostad De ser till att saker funkar och att det är rent och snyggt i bostadsområdet. Men de kan också ...

Rosade för god vård: ”Tiden är viktig”

Vård I mars fick personalen på urologimottagningen vid Kungsbacka sjukhus en ros i Norra Halland. Rosförfattaren berömmer sjukhuspersonalen fö...

Kjelle trivs med återvinning

Familj Kjell-Åke Larsson, som arbetar på Barnamossens återvinningscentral, får Dagens ros i Norra Halland. Han får den av ...
Annons