Fridolina

FOTO: Jasmin Frljevic

FOTBOLL. Sommaren 2019 är en period Fridolina Rolfö har goda minnen från. Backar vi bandet fyra år tillbaka i tiden var känslorna inte desamma. Hon hade dragits med en knäskada och lämnades utanför Pia Sundhages VM-trupp som reste till Kanada. Den IFK Fjärås-fostrade mittfältaren har under hela karriären förföljts av skador.

Men det här året skulle börja annorlunda.

Hon var en av de viktigaste spelarna i det Bayern München som tog en andraplats i ligan och nådde en semifinal i Champions League. Skadorna uteblev och hon kom till sommarens VM med stora förhoppningar.

– Att ta medalj visste vi skulle vara svårt. Vi var nia på världsrankingen. Sett till den, som brukar stämma bra överens med hur lagen slutar i turneringen, så skulle jag säga att vi presterade väldigt mycket över förväntan. Jag är så glad att vi kunde få en sådan maxprestation under ett mästerskap, säger Rolfö.

På hemmaplan

Klockan har hunnit passera två på eftermiddagen och julstressen gör sig påmind i centrala Kungsbacka. Mitt i folkmassorna dyker Fridolina Rolfö upp. Mittfältsstjärnan har landat på hemmaplan för julfirande med familjen.

Vi lämnar kylan och tar en kopp kaffe innan vi kommer in på månaderna som ledde fram till den varma sommaren i Frankrike.

– För egen del är jag supernöjd med min vår och kände att jag tog kliv i min utveckling. Och sedan ett VM på det, det var nog min bästa fotbollstid, säger Rolfö.

Succén skulle däremot bytas ut mot en tung period som håller i sig än i dag. I kvartsfinalen mot Tyskland drog mittfältaren på sig sitt andra gula kort i mästerskapet. Det innebar att hon missade semifinalen mot Holland.

– Åh gud, jag har inte ens pratat om det efter att det skedde. För det var jätte, jättetungt. Jag var otroligt arg, frustrerad efter en sådan situation. Det var kanske mitt tredje och fjärde gula kort i hela mitt liv. Så för mig var det en jättetuff att ta eftersom jag är en snäll spelare och ofta får höra att jag måste vara tuffare, säger Rolfö.

Fridolina Rolfö hoppas att ledigheten från fotbollen gör att fotskadan hinner att läka.

Fortsatta motgångar

I bronsmatchen mot England var hon tillbaka i startelvan. Hon fick se Kosovare Asllani göra matchens första mål. När Sofia Jakobsson kort därefter gjorde 2–0 var olyckan framme för Rolfö. Mittfältarens fot fastnade under målvakten Carly Telford och 26-åringen tvingades bryta matchen och resa hem till Sverige på kryckor.

– Det var bara ren otur och det är sådant man får ta. Men tur i oturen så hände det i sista matchen och jag fick vara med under hela turneringen samtidigt som vi gick ur matchen som vinnare så jag kände en stor glädje samtidigt som såklart var ledsen över ens egna skada, säger Rolfö.

När hade du en helt skadefri säsong senast?

– Det har jag inte haft, någonsin. Kanske när jag var 15. Man drabbas alltid av någon skada under en säsong, så är det bara.

Känner du dig mer otursförföljd än någon annan?

– Ja, absolut. Jag har haft många oturliga skador. Men sedan så har jag också känsliga muskler. Det har blivit mycket bättre, samtidigt är jag en explosiv spelare och det sliter mer på kroppen.

Ny tillvaro

Efter VM gjorde Rolfö en inte helt problemfri övergång från Bayern München till värsta rivalen Wolfsburg.

– Det var inte uppskattat. Jag hade en viktig roll i Bayern och en klubb som ville ha kvar mig. Så det var såklart ett tufft beslut att ta. Jag trivdes väldigt bra med tjejerna i laget och faciliteterna som fanns i klubben var fantastiska. Men jag vill mer, säger Rolfö.

Alternativet att testa på en ny liga, Rolfö har spelat i Tyskland sedan 2017, fanns. Men hennes ambition om att vinna titlar stämde bäst överens i staden där fordonsföretaget Volkswagen har sitt fäste.

– Jag vill vinna både Champions League och ligan. Visst, jag hade en fundering på att testa på en ny liga för att utvecklas mer som människa, än fotbollsspelare, men samtidigt kände jag att det var den här klubben jag ville gå till för att vinna titlar och att jag ville ge det en chans. Enligt mig är Lyon och Wolfsburg de två bästa lagen i världen.

Tuff start

Starten i en av världens absolut största klubbar har inte gått som väntat. Skadan från VM höll henne borta från spel långt in på hösten. När hon väl var tillbaka och började hitta formen kom nästa bakslag – en ny fotskada. En fotskada hon ådrog sig i oktober och fortfarande inte blivit av med.

– Hösten har inte blivit som jag hade förväntat mig. Det har varit en jättetung period och det är skitsegt. Jag hade verkligen hoppats att jag skulle komma in i det nu under de sista matcherna. Men tyvärr så är den inte helt hundra ännu, säger Rolfö.

Hon fortsätter:

– Det är bara läkningstid som gäller. Så den här tiden behöver jag nu när jag är ledig för att inte göra det där fotbollsmässiga med riktningsförändringar. Att springa och göra styrka är inga konstigheter.

Hösten blev inte riktigt som Fridolina Rolfö hade hoppats på.

Drömmar

Nästa sommar ska det spelas olympisk fotboll i Tokyo. Dit vill Fridolina Rolfö ansluta skadefri och hoppas på ett bättre resultat än i Frankrike.

– Jag har många år drömt om att få vinna en Champions League-final så det är klart att det ligger högt på listan. Samtidigt är OS det största som du kan göra som atlet. Som fotbollsspelare är det större att spela ett VM. I landslaget finns många av mina nära vänner och att vinna med en grupp som jag tycker så mycket om väger tyngre just nu. Sedan kommer det förhoppningsvis bli likadant i Wolfsburg när man kommer in i det, men jag har delat så många upplevelser med tjejer i landslaget sedan jag var 15 år. Och att få vinna ett OS med dem hade varit så häftigt.