Vädret idag
Mestadels soligt
21°C
Prognos juli 21, 2018
dag
Delvis soligt
22°C
 

Reservledning öppnad till Björkris och Anneberg

Nu har Kungsbacka öppnat reservledningen från Mölndal för att få vatten.

– Just nu får Björkris och Anneberg sitt vatten därifrån. Men sedan vi gick ut med bevattningsförbud har vattenförbrukningen gått ner med drygt tio procent. Jag är glad att våra invånare har lyssnat, säger Karl Lundgren, förvaltningschef på teknik.

Torkan har lett till att vattenverket ligger nära gränsen för sin kapacitet att producera vatten. Och det regn som kommit har inte varit tillräckligt för att grundvattennivån ska kunna återhämta sig.
Under tisdagen hade kommunen möte om det behöver införas fler restriktioner.

– Vi diskuterade att vi kommer att gå ut  med utökad information. Vi har informerat länsstyrelsen om läget och vi kommer vara med på ett telefonmöte med alla kommuner i Halland under torsdagen. Sedan följer vi varje dag vattenförbrukningen och det kommer vi även lägga ut på vår hemsida så invånarna kan följa hur förbrukningen ser ut.

På frågan hur länge han tror att Kungsbacka klarar sig om torkan fortsätter har han inget svar.

– Vi tittar på det. Vi har nu öppnat vår reservledning från Mölndal. Och tar in 12 liter per sekund från den ledningen. Så just nu får Björkris och Anneberg sitt vatten från Mölndal, säger Karl Lundgren.

Kungsbacka har även en mindre reservledning mot Varberg och även en liten mot Göteborg.

– Men söderut är de i större behov av vatten än vi är för tillfället, och det är små ledningar som mer är en hjälp vid vattenläckor.

Karl Lundgren påpekar att torkan lyfter beredskapsfrågor.

– Man kommer att behöva arbeta med reservledningar och kunna hjälpa varandra kanske ner mot Halmstad och upp mot Kungälv.

Annika Lundby
Annika Lundby Reporter & Familjeredaktör 0300- 52 13 65

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Är du orolig för bränder?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 20 juli

kl 12–15 Lilla naturhjälpen. Vi hjälps åt att röja för att hjälpa både växter och insekter att trivas bättre, växa och ha plats till bohål vid Naturum Fjärås Bräcka.

kl 18–23 Länge leve Sven-Ingvars! 2017 gick Sven-Erik Magnusson, en av vår tids största musikprofiler och artister, ur tiden. Sven-Eriks son Oscar Magnusson tar nu plats vid mikrofonen på Tjolöholms Slott.

Lördag 21 juli

kl 12–15...

Läs Mer

Sommarkampanj!