Annons

Rekordsäsong för båthandlare i Kungsbacka

Det råder goda tider för båthandlare. För såväl Lerkils båtvarv som Ironbrothers vid Kungsporten i Billdal har sommaren utvecklats till något i särklass.
– I början stod det still, sedan exploderade allt, säger Lars Peterson på Ironbrothers.

Nyheter | 26 Juli 2020 10:45

Järnbröderna Henrik och Lars Peterson på Ironbrothers i Billdal kan konstatera en sommar utöver det vanliga.

FOTO: Foto: Daniel Blomqvist

Vaggorna på utomhuslagret är tomma, och inne i den stora utställningshallen är nu det mesta av golvytan ledig i vad som är Sveriges största utställning för ribbåtar.
– I vanliga fall får man slingra sig in här. Nu har vi bara några testbåtar som vi tagit hem och ställt här i hallen, säger Lars Peterson som tillsammans med sin bror Henrik driver Ironbrohters i Billdal.

Han berättar att våren började lugnt. Nästan så att de började bli lite oroliga.
– Men sedan, i slutet av april, så exploderade allt. Nu är det slut på ribbåtar både här och ute hos återförsäljarna, säger Lars Peterson. 

– Allt som kommer in med lastbilarna nu är redan sålt. Och i augusti stänger fabriken, så vi kan inte beställa mer. Beställer man nu så får man vänta till nästa år, säger Henrik Peterson. 

Peder Madsen på Ironbrothers i Billdal gör i ordning en ribbåt inför leverans.

Eget varumärke

”Allt” gäller framförallt ribbåtarna. Ironbrothers har generalagentur för ribbåten Brig vilket innebär omkring 70 procent av den svenska marknaden. Och där är det slut. Men förutom Brig så har de även designat och lanserat det egna varumärket Iron. En plastbåt, men dock med en mängd inspiration av just ribbåten. 

– Vi har väl tagit det bästa från ribbåtar och kombinerat med det bästa av plast. Iron kanske är lite barnvänligare då det är högre upp till relingen. Samtidigt går de grunt och har en ihålig fender som löper runt hela båten och tar upp alla eventuella stötar, förklarar Lars Peterson. 

Och Ironbåtar går än så länge att få fram. Men även där har det gått bra sedan lanseringen.
– Vi började sälja dem i mitten förra sommaren och har nu sålt omkring 140 båtar. Förutom hemmamarknaden har vi försäljning i Norge, Finland, Tyskland samt Holland och Belgien. Vi har även förfrågningar från England, Frankrike och Spanien, men vi skyndar långsamt, säger Lars. 

 

Coronaeffekt bakom båtsuget

Även på Lerkils båtvarv har den ökade efterfrågan på båtar märkts av. Vd:n Hans Helldner tror att det delvis kan förklaras som en ”coronaeffekt”.
– Det vi skulle sälja under sommaren tog slut redan under maj-juni och många av de modeller vi normalt sett alltid har, finns inte att få tag i, säger han. 

På Lerkils båtvarv är man i första hand inriktade på försäljning av nya båtar, men man säljer även en del begagnade inbytesbåtar. Särskilt de begagnade har sålts som smör i solsken den här säsongen.
– De begagnade båtarna är helt slut, vi har inte en enda kvar. De har varit slut i flera veckor, säger Hans Helldner. 

Den typ av båtar som är allra mest eftertraktade är så kallade daycruisers – motorbåtar med utombordare och liten ruff, för dagsutflykter eller några enstaka övernattningar.

Även Hans Helldner, vd på Lerkils båtvarv, har fått erfara ett sällan skådat köpintresse från såväl när- som fjärran.

Flera av de modeller Lerkils båtvarv är återförsäljare av sålde slut för länge sen. Dessutom är det i princip omöjligt att komma ikapp efterfrågan, då flera fabriker hade produktionsuppehåll under våren på grund av coronaviruset.

– När de är slut så är de slut.

Merparten av båtköparna är hemmahörande någonstans på västkusten, men Lerkils båtvarv har även mer långväga kunder. En del har till och med köpt båt över telefon, från såväl Stockholm som Dalarna och Värmland.

– Det är jättekul, fantastiskt bra, även om det är tråkigt att det beror på en sådan hemsk sak som corona, säger Hans Helldner. 

Daniel Blomqvist
Ingrid Ramberg

Detta är en sammansatt version av två artiklar ur fredagens Norra Halland. För att läsa artiklarna i helhet i E-tidningen – klicka här.

 

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Skyddstillsyn för flera trafikbrott

Blåljus En 38-årig man med missbruksproblematik, har dömts till skyddstillsyn istället för fängelse för grov ...

Mordbrännares bekant begärs häktad

Blåljus En kvinna bekant med den 35-årige man från Kungsbacka som sitter häktad för bland annat grov ...

Utbildning ska ge bättre företagsklimat

Jobb & Pengar Efter några år med uppgång rasar Kungsbacka återigen på Svenskt näringslivs rankningslista över bästa företagsklimat. ...
Annons