Vädret idag
Soligt
18°C
Prognos juni 17, 2019
dag
Delvis soligt
19°C
 

Rejält avloppsstopp krävde specialfordon

Nerspolade våtservetter, tvättlappar, tops, tamponger, hushållspapper, hår och bomull satte igen pumpen. Foto: Kungsbacka kommun.

 

Personal på kommunens avloppsrening tvingades rycka ut med specialfordon till en av kommunens pumpstationer. Det efter att pumpen hade satts igen med skräp.

– Det blev en kaka på ungefär fem ton som vi var tvungna att suga upp och transportera i omgångar till reningsverket, säger Maurice Bourne, chef för avloppsreningen i Kungsbacka.

 

Det var i början av förra veckan som det blev problem i en av kommunens cirka 140 pumpstationer. En stor klump på cirka fem ton hade bildats, och fick sugas upp med specialfordon och transporteras i omgångar till reningsverket.

– Sådana här ingripanden tär på våra resurser och är helt onödiga om folk spolar rätt, säger Maurice Bourne, chef för avloppsreningen i Kungsbacka.

– När folk spolar ned våtservetter, tvättlappar, tops, tamponger, hushållspapper, hår och bomull finns det en överhängande risk att pumparna sätts igen.

 

Pumparna är konstruerade för att enbart klara sådant som har passerat kroppen samt toalettpapper. Nu har kommunen skickat ut brev och sms för att sprida informationen:

– Vi uppmanar alla att inte spola ned främmande föremål i toaletten. Vi kommer nu att införa sms-utskick till boende i områden där det blir stopp i avloppspumpstationerna, för att uppmärksamma problemet och påminna om att man inte ska slänga något i toan, säger Maurice Bourne.

 

Enligt Maurice Bourne inträffar liknande stopp ungefär en gång i månaden i Kungsbacka. Kakan på fem ton i pumpstationen den här gången är storleksmässigt en bra bit ifrån den gigantiska klump i Londons avloppssystem, som för ett år sedan blev en världsnyhet. Den tog nio veckor att rensa bort. I Kungsbacka räckte det med en dryg handfull timmars arbete innan den aktuella pumpstationen var rensad.

 

Skaffa den digitala versionen av papperstidningen här

Nils Jönsson
Reporter nils.jonsson@norrahalland.se 0300-52 13 58

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

6 000 står i bostadskö i Kungsbacka. Är du nöjd med ditt boende?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 14 juni

Kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Tölö församlingshem.

Kl 10–12 Drop-in kafé på Anhörigcenter. 

kl 12–15 Skattjakt runt Naturum Fjärås Bräcka tillsammans med Fjärås AIK. 

kl 14–16 Afternoon Tea i Tölö församlingshem. 

kl 19 The Cadillac Band spelar på Hasses Loge. 

Lördag 15 juni

Kl 9 Club Show för Labrador retriever på Tjolöholms slott. 

kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan,...

Läs Mer

Så här funkar eNH!