Vädret idag
Molnigt
18°C
Prognos juli 21, 2019
dag
Delvis soligt med åskstorm
20°C
 

Rastlös i paradiset

KRÖNIKA. Sista dagen klättrar jag på väggarna. Temperaturen är mycket behaglig. 26 grader på dagen och något lägre på kvällen. Solen skiner ständigt, utsikten är fantastisk. Havet glittrar oavbrutet och på de perfekt krattade stränderna är rad efter rad med strandstolar fyllda av soltörstande turister. 

 

Att julen står för dörren är svårt att förstå. En och annan tomte och ljusslinga vittnar om att det snart är dags men det är inte någon större julstämning att tala om. Det är rätt skönt. Den här julen kommer inte att bli som den brukar. En älskad och viktig person kommer inte att fira med oss i år. Han är borta för alltid. 

 

Det blir bra med vila och miljöombyte, det sa alla. Därför blev en sedan länge inplanerad resa av trots det som hänt. Men påtvingad vila kan vara påfrestande. I alla fall efter några dagar. Det känns ovant. Hjärtat slår dubbelslag. Jag blir stressad av allt som jag vet väntar hemma. Och här finns absolut ingenting att göra.

Vi har gjort det som går att göra på orten. Grannbyarna är avklarade med hjälp av lokalbuss. 

Boken är utläst. Restaurangerna avklarade. Inte ens shoppingen är kul. Alla affärer har exakt samma sortiment. Trots minst fem stora köpcentrum finns inget att köpa. 

 

Jag befinner mig i ett paradis fullt med "gamlingar" i min egen ålder och äldre. Det finns inga ungdomar. Knappt några barn. Kvinnorna solar topless på stranden. Männen går utan tröja på stan och sitter avklädda på restaurangen. Ryggsäck har de alla. Det finns ingen klädkod. Eller så är det just det som är klädkoden. 

 

Eller så har de hittat den hemliga nyckeln. Konsten att njuta av livet. Alla verkar trivas, de är fria som fåglar. Inga tider att passa, inga måsten. Mörkret och kylan är många mil bort. Värmen är underbar liksom ljuset. 

 

På flyget hem kommer verkligheten ikapp mig. Nu väntar en mängd jobbiga saker. En lägenhet ska tömmas, jobbiga beslut ska tas. Vem är jag att döma de som verkligen kan koppla av? Alla bär vi på tunga ryggsäckar och kanske är det bara en träningssak, det här med att vila. Snart kanske jag också lär mig att njuta av livet, nu när det pågår.

 

Christina Nordwall
Reporter och redigerare 0300- 52 13 62

TYCK TILL: Kommentera artikel

One comment

  1. Hans
    december 13th, 2018 22:34

    Finkänsligt skrivet och tänkvärt. Jag beklagar sorgen

    Reply

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!