Vädret idag
Soligt
14°C
Prognos maj 23, 2019
dag
Mestadels soligt
14°C
 

Rastlös i paradiset

KRÖNIKA. Sista dagen klättrar jag på väggarna. Temperaturen är mycket behaglig. 26 grader på dagen och något lägre på kvällen. Solen skiner ständigt, utsikten är fantastisk. Havet glittrar oavbrutet och på de perfekt krattade stränderna är rad efter rad med strandstolar fyllda av soltörstande turister. 

 

Att julen står för dörren är svårt att förstå. En och annan tomte och ljusslinga vittnar om att det snart är dags men det är inte någon större julstämning att tala om. Det är rätt skönt. Den här julen kommer inte att bli som den brukar. En älskad och viktig person kommer inte att fira med oss i år. Han är borta för alltid. 

 

Det blir bra med vila och miljöombyte, det sa alla. Därför blev en sedan länge inplanerad resa av trots det som hänt. Men påtvingad vila kan vara påfrestande. I alla fall efter några dagar. Det känns ovant. Hjärtat slår dubbelslag. Jag blir stressad av allt som jag vet väntar hemma. Och här finns absolut ingenting att göra.

Vi har gjort det som går att göra på orten. Grannbyarna är avklarade med hjälp av lokalbuss. 

Boken är utläst. Restaurangerna avklarade. Inte ens shoppingen är kul. Alla affärer har exakt samma sortiment. Trots minst fem stora köpcentrum finns inget att köpa. 

 

Jag befinner mig i ett paradis fullt med "gamlingar" i min egen ålder och äldre. Det finns inga ungdomar. Knappt några barn. Kvinnorna solar topless på stranden. Männen går utan tröja på stan och sitter avklädda på restaurangen. Ryggsäck har de alla. Det finns ingen klädkod. Eller så är det just det som är klädkoden. 

 

Eller så har de hittat den hemliga nyckeln. Konsten att njuta av livet. Alla verkar trivas, de är fria som fåglar. Inga tider att passa, inga måsten. Mörkret och kylan är många mil bort. Värmen är underbar liksom ljuset. 

 

På flyget hem kommer verkligheten ikapp mig. Nu väntar en mängd jobbiga saker. En lägenhet ska tömmas, jobbiga beslut ska tas. Vem är jag att döma de som verkligen kan koppla av? Alla bär vi på tunga ryggsäckar och kanske är det bara en träningssak, det här med att vila. Snart kanske jag också lär mig att njuta av livet, nu när det pågår.

 

Christina Nordwall
Reporter och redigerare 0300- 52 13 62

TYCK TILL: Kommentera artikel

One comment

  1. Hans
    december 13th, 2018 22:34

    Finkänsligt skrivet och tänkvärt. Jag beklagar sorgen

    Reply

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Flyget är en stor utsläppsbov. Tänker du dra ner på flygandet?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 21 maj

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem. 

Kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. 

Kl 12–13.30 Tisdagsträff i Varlakyrkan. 

kl 12 Musikal till lunch i Släps kyrka med Märta Fransson och Wojciech Gluch. Därefter lunch i församlingshemmet.

Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 14–15 Fota med mobilen. Tips om hur du tar bra bilder och kan...

Läs Mer

Så här funkar eNH!