Ansvar. Det är alltid den som tänder elden som har det slutgiltiga ansvaret. Foto: Daniel Blomqvist (Arkivbild)I nuläget råder inget eldningsförbud, men det är torrt i markerna. Räddningstjänsten manar därför till extra försiktighet. 


– Det är även fortfarande torrt sedan fjolåret, naturen ligger efter, säger Sara Rosenquist på räddningstjänsten Storgöteborg.  Sol, vårvärme och påskledigt. Då passar många på att rensa upp i trädgårdar och på lantställen. Och vill man elda finns det en hel del saker att ha koll på. 


– Det är viktigt att ha tillgång till bra släckutrustning, vattenslangar eller annat ifall elden börjar sprida sig, samt telefon så att man snabbt kan larma om det nu ändå skulle hända.Och börjar det komma vind så ska man släcka.


– Vi rekommenderar inte att man eldar alls när det blåser, säger Sara Rosenquist. Hon förklarar att det alltid är den som tänt elden som har ansvaret. Men det finns sätt att elda mer eller mindre säkert. 


– Man kan ju till exempel ha en plåttunna att elda i. På så sätt kan man ha god uppsikt över elden. Annars gäller att alltid ha uppsikt över området där det eldas, aldrig elda närmare än 200 meter från byggnader och kraftledningar, samt inte elda plast, bildäck eller andra miljöfarliga material. Det är just nu torrt sedan en period tillbaka. Och att det regnade mycket i mars har inte gjort skogarna säkra. 


– Det är fortfarande torrt i markerna sedan förra årets extremt torra sommar. Att vi har haft vinter hjälper inte. Naturen ligger efter. För den som vill veta mer eller är osäker rekommenderar hon att gå in på nätet och besöka räddningstjänstens hemsida. 


– Det är så att i olika kommuner gäller lokalt olika regler. Är man osäker så bör man gå in på rsgbg.se och se vad som gäller, säger Sara Rosenquist.