Vädret idag
Skurar
16°C
Prognos juli 22, 2019
dag
Mestadels molnigt
18°C
 

Pulsidrott framgång i Kullavik

Sedan ungefär ett år kör Kullaviksskolan något de kallar pulsidrott. "Eleverna gillar det och blir mer fokuserade" menar idrottslärarna. 

 

Lätt träning för att väcka hjärnan. Det har varit ett framgångsrikt koncept på Kullaviksskolan.

– Det är ganska kravlöst och man kör på egna villkor, säger Camilla Fjellman som är idrottslärare på skolan.

 

Killar tränar mer än tjejer. Och enligt en Lupp-undersökning från 2017 om ungas livssituation i Kungsbacka kommun framgår att så många som tre av fyra tjejer i högstadiet och gymnasiet* har problem med magont, stress, nedstämdhet och/eller sömnproblem – flera gånger i veckan. På Kullaviksskolan införde man förra året ett försök att med inslag av lättare träning, så kallad pulsidrott, för att få piggare och gladare elever. Och det har varit uppskattat.

– Ja absolut, vi har pratat med både elever och lärare om vad de tycker och det vi har märkt är att eleverna gillar det och samtidigt blivit mer fokuserade. Så ja det har fungerat väldigt bra, säger idrottsläraren Camilla Fjellman.

 

Projektet med pulsidrott testades först med årskurs nio, men har nu utökats till att även inkludera elever i årskurs åtta. Camilla Fjellman förklarar att det handlar om lätta pass om cirka 20 minuters aktivitet. Pulsidrotten är upplagd så att eleverna kan välja lite själva – vissa vill promenera, några vill träna lite med bollar, andra kanske kör lätta fyspass med redskap eller med kroppen som redskap.

– Vi har inget betyg och ingen bedömning, utan det är ganska kravlöst. Det handlar om att genom aktivitet väcka och syresätta hjärnan. Och eleverna ska inte bli för trötta, utan det handlar snarare om att komma igång, förklarar Camilla Fjellman.

 


Idrottslärarna Camilla Fjellman och Pauline Brink tycker att det är bra att det nu satsas på att öka aktiviteten bland unga. 

 

Tillsammans med kollegan Pauline Brink har Camilla Fjellman sett hur spontanidrotten bland ungdomar under skol- och fritid i stort sett dött ut. Istället blir det väldigt mycket stillasittande. Och det gäller tjejer i ännu högre grad än killar.

– Det är mycket tid framför skärmar, man följer serier och kollar film. Bland killarna kanske det är vanligare att spela tv-spel, menar Camilla Fjellman.

 

Läs även: Unga tjejer rör sig allt mindre - klicka här. 

 

Att det nu uppmärksammas och tas initiativ från kommunens håll tycker de är bra. Camilla Fjellman har själv varit runt och föreläst om pulsidrotten, och Pauline Brink deltar i arbetet kring Leverera välmående som nyligen startats och är ett av kommunens prioriterade mål.

– Vår vision är att kunna öka elevernas aktivitet under hela skoldagen. Och det är väldigt bra att kommunen nu börjar agera. Det är viktigt att det kommer uppifrån. Pulsidrotten var ett initiativ från vår sida, och vi hade tur att vi fick igenom projektet. Det är inte alltid så lätt. Så det är skönt att problematiken nu ligger på kommunnivå. Det gör vårt jobb lättare, säger Pauline Brink.

 

 

 

*Fotnot: Lupp-undersökningen gjordes 2017 och omfattade elever i årskurs åtta samt elever i gymnasiets årskurs två.

 

 

Läs hela artikeln i Norra Halland 15/3 - eller i appen - klicka här. 

Daniel Blomqvist
Reporter daniel.blomqvist@norrahalland.se 0300-521363

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!