Vädret idag
Mestadels molnigt
19°C
Prognos juli 21, 2019
dag
Delvis soligt med åskstorm
21°C
 

Protesterna och avhoppen fortsätter

Medarbetarna på stöd- och försörjningsenheten dömer ut både Trelleborgsmodellen, samt chefernas brist på dialog. I ett vasst brev till högsta politiska ledning och tjänstemän, varnar man för stora konsekvenser.

– Vi anser att vi utifrån vår profession som socialarbetare har ett ansvar att stå upp för det vi tror på, skriver medarbetarna.

 

Norra Halland kunde förra fredagen berätta att sex personer sagt upp sig från Individ- och familjeomsorgs stöd- och försörjningsenhet, till följd av införandet av Trelleborgsmodellen. Nu har siffran blivit sju, och den väntas växa. Personalen varnar också för uppsägningar på fler enheter.

Kritiken mot kommunen är flera sidor lång i det brev medarbetare på stöd- och försörjningsenheten nu skickat ut till fullmäktige, kommunledningskontoret, nämnden för individ- och familjeomsorg, samt förvaltningscheferna, och Gymnasie- och vuxenutbildningen med förvaltningschefer.

 

Förvaltningschef Eva Apelvi ska ha lovat dåvarande chef på försörjningsstöd att inga beslut om Trelleborgsmodellen skulle fattas utan dialog.  Men en vecka senare skrev hon under att Kungsbacka ska bli en av 14 kommuner som ingår i projektet.

– Var förankringen skett vet vi inte, med definitivt har den inte förankrats på Stöd- och försörjningsenheten då vi enbart fått information och någon dialog inte ägt rum, skriver medarbetarna.

 

Under veckan har det varit en workshop för arbetsledarna på försörjningsstöd om hur man kan arbeta med Trelleborgsmodellen och i onsdagseftermiddag hölls ett informationsmöte.

– Fackliga fick inte vara med på workshopen men jag var med på informationsmötet, men var tvungen att gå innan det var slut. Efteråt har jag fått mejl om att de sades uppseendeväckande saker, och medarbetaren är upprörda, säger Inger Grahn, fackordförande i Akademikerna SSR.

 

Skrivelsen som gått till kommunledningen är skarp, man ifrågasätter också lagligheten att arbeta efter Trelleborgsmodellen.

– Det finns en del frågeställningar kring hur väl den följer socialtjänstlagen. Det här är en modell som hittills inte blivit granskad av exempelvis Socialstyrelsen eller IVO utifrån hanteringen av försörjningsstöd. Sedan är det också en fråga varför kommunen i allt större utsträckning ska ta på sig arbetsförmedlingens uppgifter, skriver medarbetarna.

 

Frågan om man involverat förvaltningsjuristen eller kommunjuristen lyftes på informationsmötet i onsdags.

– Vi fick svaret nej, men att juristen skulle involveras, säger Inger Grahn.

 

Medarbetarna är tydliga med att de inte är kritiska till att arbeta enligt arbetslinjen ”den kom redan i slutet på 80-talet med Uppsalamodellen”. De skriver också att arbetslösheten i Kungsbacka har sänkts till att ligga bland de lägre i landet. I Trelleborg är arbetslösheten nästan dubbelt så hög som i Kungsbacka.  Medarbetarna tror att en automatisering av ansökan av försörjningsstöd kommer att leda till en ökning av antalet biståndstagare, eftersom det blir lättare att få bidrag när man monterar ner myndighetssidan. De menar också att möjligheterna att jobba med den sökandes ekonomi försämras precis som det förebyggande arbetet och att det i sin tur kan leda till fler vräkningar

 

Procenten invånare i Kungsbacka som har försörjningsstöd är 0, 56 procent av befolkningen, något av de lägsta siffrorna i landet. Cirka 85 procent av dem har arbetshinder i form av fysisk eller psykisk sjukdom, beroendeproblematik eller en kombination av allt.

I Trelleborg ska motsvarande siffra för gruppen med särskilda arbetshinder vara 15 procent, enligt skrivelsen.

– Kungsbacka ligger på två genomförda vräkningar per år, medan Trelleborg som är en hälften så stor kommun till invånarantal ligger på 14 vräkningar per år, skriver de.

Informationsmötet gav inga lugnande besked och oron är stor.

– I det här fallet är många inte med på tåget och väljer att lämna sin tjänst beroende på ovanstående kritik om hur förändringen genomförts samt att man inte ställer sig bakom idéerna i Trelleborgsmodellen. De medarbetare som ändå försöker hänga med på tåget har lämnats med en mängd frågetecken och är kritiska till bristen på dialog, information och klargörande, skriver medarbetarna.

 

Läs förvaltningschef Eva Apelvis svar i papperstidningen.

Josefine Julen
Reporter & webbredaktör josefine.julen@norrahalland.se 0300- 52 13 64

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!