Vädret idag
Mestadels molnigt
19°C
Prognos juli 21, 2019
dag
Delvis soligt med åskstorm
21°C
 

Press och stress i solen

Hela familjen ser fram emot lata dagar vid havet hos farmor. Svärmor är så förtjust att se oss. Till råga på allt stundar hennes födelsedag och det ska hållas bjudning. Hela familjen samlas.
Vi ser alltså fram emot att få lite färg under soliga sommardagar. Svärmor har också färg i åtanke, men på så vis att Maken och Stora Sonen får slipa och måla på huset så det blir fint till kalaset. 
Farmor har slitit i flera dagar för att få huset festfint. För att toppa det hela har hon, tillsammans med Makens syster, storstädat garaget som var fullt med bråte från golv till tak. Maken och Stora Sonen kör bort allt skrymmande till sopcentralen. 

Vid stranden hinner vi inte vara länge. Strax efter vår sena frukost är det dags för det som farmor kallar middag. En måltid som började förberedas omsorgsfullt kvällen innan. Farmor själv hinner inte äta för hon lägger sista handen på efterrätten, som inte ens vårt mest sötsugna barn mäktar sätta i sig. Jag försöker plocka ur diskmaskinen medan svärmor diskret justerar det jag placerar fel. Maken diskar upp kastruller, men det är lönlöst att placera dem rätt när hans mor svävar runt i sina domäner. Matresterna går inte in i kylen, som är till bredden full av festmat. Vi överlåter arbetet till farmor, och hon ser ut att slappna av en aning. 

Till kvällsmat ska Maken, som är köksmästare till yrket, grilla. Han får tydliga instruktioner från sin mamma hur det ska gå till. Grillens underrede ska täckas med folie och Maken får redogöra för om han verkligen har grillat just makrill tidigare. Under måltiden tar vi del av varandras olika språkbruk. Svågern kallar sin fru för ”käring” och vi förvånas över detta. Men det visar sig att han menar det på ett gulligt vis. Svågern, svägerskan och svärmor får ta del av våra barns vokabulär som tyvärr innehåller mycket värre ord än så. När farmor undrar vad ”bitch-blicka någon” betyder, så funderar jag allvarligt på att dra en vals och säga att det betyder att flirta. Måltiden avslutas med en omsorgsfullt tillagad efterrätt.

Svärmors kalasgäster skulle ha slagits om en plats på den blomsterprydda altanen i högsommarvärmen. Ingen skulle vilja vara inomhus – allra minst i garaget! Och alla skulle ha imponerats av denna Kökets Drottning. Men farmor har ställt in firandet. Hon är helt slut. 

Alla i familjen fick färg, om än på olika sätt. Farmor kom ner och tog första doppet för året, men vi fick inte med henne på långa dagar på stranden med enkla mackor, saft och bulle. Vad kan vi göra för att undvika detta fenomen, att antalet på-gränsen-till-utbrända far- och morföräldrar exploderar i sommar?

Ulrika Wahlström
Bor i Vallda med man, barn och fågel. Heltidsarbetande marknadsförare med ambition att någon gång ge ut en roman. Har mycket spring i benen och vill få hela kommunen att lysa upp så att jag kan springa i tid och otid. Älskar när folk öppnar dörrar!

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!