Annons

Portad från jobb som undersköterska

Personalomsättningen inom äldreomsorgen är stor och under första halvåret i år har 71 undersköterskor valt att sluta.
Men för dem som väljer att sluta för att byta jobb inom verksamheten kan vägen tillbaka var stängd.
– Jag har fått så dåliga referenser att jag inte kan få  jobb alls, säger Marie Hoffman.

Vård | 21 November 2019 07:06

Marie Hoffman är undersköterska sedan flera år tillbaka.

FOTO: Ann Kristin Ekman

 

Marie Hoffman började som vårdbiträde i Kungsbacka redan för 15 år sedan, för att sedan utbilda sig vidare till undersköterska under 2007. I somras valde hon att lämna sin fasta anställning på ett kommunalt vård- och omsorgsboende, med tanken att istället gå över till vikariepoolen. Så såg det också ut att bli, hon fick löfte om jobb, ett erbjudande som drogs tillbaka efter att Marie informerat sin närmsta chef som i sin tur avrådde vikarieenheten att anställa henne.

– Jag fick veta att jag var illojal mot kommunen. Det kom som ett slag i ansiktet. Jag har aldrig misskött mitt jobb, har inga lex Sara-anmälningar på mig, har aldrig fått klagomål i mina utvecklingssamtal och jag är en av dem som fått högst påslag i lönesamtalen. Men nu är jag plötsligt svartlistad eftersom jag haft synpunkter på hur verksamheten sköts? Det är inte konstigt att det är en sådan tystnadskultur i kommunen, säger Marie Hoffman.

Undersköterskornas marknad

Samtidigt slåss både kommun och privata utförare med stor brist på undersköterskor. Vid en stickprovskontroll en dag i höstas söktes det 55 undersköterskor till fasta jobb runt om i kommunen. Enligt Maria Udén Lohnér, tf personalchef på förvaltningen för vård och omsorg, är förvaltningens största fokus därför att behålla folk med fasta tjänster, men att det är undersköterskornas marknad. Hon känner inte till Marie Hoffmans fall och kan inte heller kommentera enskilda personärenden. Udén Lohnér menar också att det inte går att generellt svara på frågan hur illa man måste ha skött sitt jobb för att inte vara anställningsbar igen.
– Det är en bedömning där man tar referenser och där både prestation och samarbetsförmåga spelar in.
Men om man inte anses lämplig för vikariepoolen borde man väl inte varit lämplig på den förra anställningen heller. Krävs det inte att man skött jobbet så illa att man fått en varning?
– Nej, är svaret på den frågan. Har man sagt upp sin anställning, då är anställningen avslutad. Vi behöver så många undersköterskor det går, men det räcker inte att ha bara ha utbildning för att kunna jobba i yrket, säger Maria Udén Lohnér.

 

Läs hela reportaget i Norra Halland 19 november

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Varnar för otjänligt badvatten i Rågelund

Nyheter Tänker du sticka och bada de närmaste dagarna? Då ska du undvika Rågelunds badplats. Där är ...

Kvinnojouren räddad – av Coronaviruset

Nyheter 400 000 kronor. Så mycket pengar får Kungsbacka kvinnojour av staten som stöd under Coronapandemin. Den nedläggningshotade verksamheten kan ...

Kul för barn med spring i benen

Nyheter I sommar satsar Kungsbacka kommun på att sätta sina yngsta och äldsta invånare i rörelse. 48 ungdomar har ...
Annons