Vädret idag
Soligt
12°C
Prognos maj 23, 2019
dag
Moln ibland
16°C
 

Politiker bor mest i väst

Bor du inne i centrala Kungsbacka, på Onsalahalvön eller i kuststråket från Åsa till Frillesås har du aldrig långt till någon av de förtroendevalda i kommunfullmäktige.

I de östra delarna av kommunen är det glesare. Och längst upp i nordost är det alldeles tomt.

 

I stora delar av kommunen bor det nästan ingen fullmäktigepolitiker över huvud taget och det är inte svårt att tänka tanken att avsaknaden av politiker också innebär att delar av kommunen hamnar lite i bakvattnet, när den helt enkelt inte blir sedd i samma omfattning.

Det är en uppfattning som delas av David Karlsson, docent och viceprefekt på Förvaltningshögskolan vid Göteborgs universitet och expert på bland annat lokal demokrati.

David Karlsson, Foto Göteborgs universitet

– Det är inte orimligt att tänka sig att politiker som bor i en viss del av kommunen ser sig som förespråkare för den delen och att de driver de intressena. Finns det då områden som inte är representerat alls eller som är underrepresenterat, är det klart att det är till nackdel för dem. Jag tror inte heller att många ser det som ett olegitimt särintresse att säga att man företräder sin hemort. Det är nog ganska normalt i politiken och förväntas nästan, säger han.

 

 

Av samtliga kandidater som NH gått igenom, bor enbart 14 stycken öster om motorvägen.

Även om merparten av kommunens invånare bor i antingen de västra delarna eller inne i centralorten, så skevar ändå fördelningen. 30 procent av kommunens invånare bor öster om E6 men enbart 15 procent av politikerna. Det riskerar att påverka livsvillkoren för boende i olika delar av kommunen. Valdeltagandet låg också fyra procentenheter lägre i den östra valkretsen, jämfört med den västra.

– Man behöver inte vara negativ och tänka att en politiker som inte har en viss erfarenhet inte kan känna empati, sätta sig in i frågor eller förstå perspektiv som andra har, men det är klart att den förståelsen och kunskapen aldrig kan bli lika stor om man till exempel aldrig har bott öster om vägen. Om du bor i ett priviligierat område kan du aldrig få samma förståelse för ett mindre priviligierat område om du aldrig bott där. Om det då inte är någon eller väldigt få som bor där, är det klart att det påverkar vilka erfarenheter som finns representerade i den politiska diskussionen. Inte minst gäller det en av de hetaste frågorna i den kommunala politiken som är lokalisering av service, var saker ska ligga och de kommunala jobben finnas, säger David Karlsson.

 

Så vilka bor var? Av dem som bor på landsbygden i den östra delen är drygt en femtedel centerpartister, tre moderater samt två kristdemokrater respektive liberaler. Både S och MP har en kandidat vardera däremot finns det inte en enda kungsbackabo, Sverigedemokrat eller vänsterpartist.

Miljöpartiet är det parti som är jämnast i fördelningen av sina kandidater. Moderaterna å sin sida föredrar att bo på Onsalahalvön, inte minst den södra delen och Socialdemokraterna har ett starkt fäste i Åsa, med fyra av sina 14 namn i kartläggningen. Fördelningen går också igen i valresultatet, där till exempel Moderaterna fick knappt 42 procent av rösterna i den västra valkretsen, jämfört med 27 i den östra och Socialdemokraterna fick 13 procent i den västra delen av kommunen och 20,3 i den östra.

– Det har att göra med de underliggande faktorer som förklarar partiröstning i Sverige och som fortfarande är socioekonomiska i hög utsträckning, kopplade till resursstyrka och anknytning till industri eller jordbruk. Då är det inte så konstigt att partierna grupperar ihop sig som de gjort här, säger David Karlsson.

 

Antal invånare i Kungsbacka den 31/12 2017, fördelat på planeringsområde:

Kungsbacka 22 607

Släp 11 980

Vallda 8 649

Onsala 14 274

Fjärås 6 188

Åsa-Frillesås 10 241

Gällinge 2 193

Älvsåker 5 780

resterande 74

Källa: Kungsbacka kommun

 

Läs mer: Få politiker spelar roll

Ann Kristin Ekman
Reporter 0300- 52 13 63

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Flyget är en stor utsläppsbov. Tänker du dra ner på flygandet?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 21 maj

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem. 

Kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. 

Kl 12–13.30 Tisdagsträff i Varlakyrkan. 

kl 12 Musikal till lunch i Släps kyrka med Märta Fransson och Wojciech Gluch. Därefter lunch i församlingshemmet.

Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 14–15 Fota med mobilen. Tips om hur du tar bra bilder och kan...

Läs Mer

Så här funkar eNH!