POLITIK 2022-08-26 KL. 11:55

Valet 2022: Monica vill ha fokus på skolan

Av Ronny Karlsson

En del av Alliansen. Men också ett parti som framför allt driver frågor om skolan och säkerhet. Så vill Monica Neptun att det ska se ut för Liberalerna under de kommande fyra åren.

Valet 2022: Monica vill ha fokus på skolan
Monica Neptun ser Alliansen som ett självklart val även efter 11 september.

Fler speciallärare och fler specialpedagoger är en nyckelfråga för Liberalerna när det gäller skolan. Monica Neptun ser det som mycket viktigt att alla elever ska få bästa tänkbara hjälp.
- Alla måste få utvecklas efter sina förutsättningar. Vi ska absolut ta hand om de som har det svårast, men många tröttnar också när de har det lätt för sig och inte får tillräcklig stimulans.
Hon trycker särskilt på att barn med olika psykiska problem ska få den hjälp som krävs och där är antalet lärare viktigt. Dessutom ska det vara bra lärare, och då krävs att Kungsbacka erbjuder bra arbetsplatser.
Dessutom är äldreomsorgen viktig. Neptun vill att man ska bli bättre på att lyssna på de äldre och anpassa till exempel maten därefter.
- Det måste vara tryggt att bli äldre i Kungsbacka.
Valfrihet är ett nyckelord både när det gäller skolan och äldrevård, och Neptun tror att just det bidrar till ett bättre liv för såväl unga som äldre.
- Man ska leva livet hela livet. Det tycker jag är ett jättebra uttryck.

Trygghet viktigt
Just trygghet är en annan kärnfråga för Liberalerna. Här vill man visa vägen och till exempel anställa trygghetsvakter som finns ute i de centrala delarna av staden under helgerna.
- Överlag är det inte otryggt i Kungsbacka. Men vi har pratat med gymnasieelever och de tycker att det kan kännas osäkert att vara vid stationen eller i Badhusparken. Därför vill vi även få upp en trygghetsbelysning. Det är jättebra med nattvandrare, men vi vill göra mer, säger hon.
Hon ser även satsningar på infrastruktur som en viktig fråga.
- Det är en hjärtefråga för oss att bygga fler gång- och cykelbanor i kommunen. Nu blir det lite för ofta så att föräldrar skjutsar barnen till skolan. Det är bättre både för hälsan och för miljön om baren kan gå eller cykla.
Neptun ser det som självklart att Liberalerna ska vara en del av Alliansen även efter valet. Det gör en stark grupp, men kan också vara en utmaning för ett enskilt parti.
- Alliansen fungerar väldigt bra , men vi måste också kunna köra vårt race så att väljarna vet vad vi står för. Vi måste kunna bli oense ibland i Alliansen och ändå kunna samarbeta. Vi får jämka lite ibland, säger Neptun.
Liberalerna har haft en tuff tid på riksplaner och det är fortfarande osäkert om partiet ens blir kvar i riksdagen. I lokalvalet brukar partiet få fler röster än i riksdagsvalet.
- Men det är klart att man är lite orolig för att det ska påverka lite även här. Det går inte att blunda för att partiet har gått kräftgång på riksnivå.

Vill växa snabbt
Liberalerna vill även profilera sig i bostadsfrågan. Här är målet 800 nya bostäder per år. Ett mål som kommunen som helhet har, men som inte har nåtts de senaste åren.
- Vi vill växa snabbare än vad till exempel Moderaterna vill. Vi vill ha 30 procent hyresrätter och ser helst att det byggs fler ettor och tvåor, det finns ett stort behov där.
Neptun vill också göra det möjligt för fler att ekonomiskt kunna hantera att bo i Kungsbacka.
- Vi måste ha högre prioritet på lägre hyror i våra upphandlingar.
Flera andra partier vill att det överskott som redovisats de senaste åren ska användas till satsningar, men Neptun menar att det inte fungerar så.
- Överskottet gör att vi behöver låna mindre pengar, vi har inte pengar över utan överskottet minskar på våra lån.
Nu är förhoppningen att det ska bli ytterligare fyra år som kommunalråd i Kungsbacka. Ett mål 11 september är dessutom de sex mandaten ska bli fler om Neptun får som hon vill.
Ronny Karlsson
0300-52 13 64
ronny.karlsson@norrahalland.seNamn: Monica Neptun
Ålder: 64 år.
År i politiken. 20 år nu, jag började 2002.
Politiker jag beundrar: Svårt att säga namn, men jag tycker om politiker som är modiga och som jobbar för demokratin.
Viktigaste frågan inför valet. Skolan, den är grunden för allting. Dels ska vi ha hög kvalitet på utbildningen, dels ska vi ge lärarna bra förutsättningar att utföra sina jobb. Bra löner och god arbetsmiljö är en förutsättning för att få behöriga lärare och klara av konkurrensen från andra kommuner. Sedan vill vi npf-säkra skolorna, det har alla nytta av.


SENASTE TV-NYHETERNA

Efter 57 år - bandet vill inte sluta spela rock
KULTUR & NÖJE 2022-09-25 KL. 15:30

Efter 57 år - bandet vill inte sluta spela rock

Historisk skördemarknad
NYHETER 2022-09-25 KL. 14:03

Historisk skördemarknad

Restauranger inställda på tuffare tider
NYHETER 2022-09-25 KL. 10:30

Restauranger inställda på tuffare tider

Chockstarten avgjorde derbyt
FOTBOLL 2022-09-24 KL. 18:40

Chockstarten avgjorde derbyt

Stopp för butiksplaner – Ramstedt letar vidare
NYHETER 2022-09-24 KL. 17:00

Stopp för butiksplaner – Ramstedt letar vidare

Fler nyheter