POLITIK 2022-06-15 KL. 20:01

Lång dags färd mot budget

Av Kristian Alm

Barn och barnbarn stod i fokus under onsdagens stora budgetdebatt. Alla partier hävdade att just deras förslag skulle gynna kommande generationer bäst. Men det blev inte oväntat Alliansens försiktiga budget som tog hem spelet.

Lång dags färd mot budget
Årets största dag i fullmäktige då de flesta tar chansen att säga vad de tycker. Foto: Kristian Alm

Hur skapar vi bäst förutsättningar för våra barn?
Jo, genom att lägga en sparsam budget för att inte vältra över lånekostnader i dessa osäkra tider på framtida generationer, menade Alliansens företrädare.
Nej, genom att satsa och förebygga ohälsa och utslitning, kontrade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
Sverigedemokraterna valde en egen väg där de ville satsa nästan lika mycket på välfärden som oppositionen, men ändå klara ett rejält budgetöverskott genom att dra ner på de kända posterna migration, konsulter, genusarbete och extra energisatsningar. (Inte helt realistiskt – migrationskostnaderna styrs huvudsakligen på riksnivå och kan inte påverkas av kommunen).
Slutligen drog Roger Larsson från Kungsbackaborna ner skratt genom att inte lägga någon egen budget utan förespråka alla andra budgetar samtidigt.
– Vi tycker ju lika om så mycket, nu gäller det att få något gjort!

Skiljde mycket
Men det skiljde faktiskt en hel del i hur Alliansen och oppositionen ville lägga pengarna.
Alliansen hänvisade till stigande inflation och prisökningar, och gjorde bara mindre uppräkningar för 2023. På så sätt fick man ihop ett överskott på 132 miljoner.
Det menade Socialdemokraterna och Vänsterpartiet var alldeles för defensivt.
– Kommunen kommer att ha gått 1,2 miljarder plus de senaste tre åren, och ni räknar inte in markförsäljningar i budgeten för 2023. Jag är trygg med att använda överskottet, resonerade Johan Tolinsson (S).
Så av de 132 miljoner som Allianspartierna räknar med att få över, ville S använda hela 125 miljoner. Det är en riktig valbudget.
Förstärkningarna fördelades över de flesta områden, men mest pengar ville man satsa på ungas hälsa och personalförstärkningar i Vård och omsorg.
Elevhälsan och förebyggande arbete på fritiden fick i S-budgeten 21 miljoner extra.

Miljösatsning
Miljöpartiets Maria Losman å sin sida citerade ur Alliansbudgeten om vikten av våga testa nya arbetssätt och tankar, och undrade var det syntes när det gäller miljön?
I stället för den solcellssatsning på tre miljoner som kommunalrådet Fredrik Hansson (C) var stolt över, ville MP lägga 25 miljoner till energieffektivisering.
Annars riskerar allt tal om barn och låneskulder att bli meningslöst.
– I Kungsbacka förbrukar vi just nu som om vi hade fyra jordklot.
Vänsterpartiets Maria Rasmussen fyllde på miljöliknelserna:
– Jag tycker debatten påminner om ett gammalt gift par som står i butiken med full plånbok och inte vet om man ska spara eller bränna alla pengarna på en gång.
Men Moderaternas Emanuel Forsell hade inte mycket till övers för oppositionens satsningar.
– S påstår att det är en stabil budget med bara sju miljoner i överskott. Det borde vara risktillägg för ekonomer som tvingas arbeta med sådana siffror!
Magdalena Sundqvist (S) kontrade snabbt:
– Det är som om ni tycker att vi lovar en massa gratisgrejer. Men det handlar om att investera i vår personal som springer benen av sig. Det är de som får betala, vi bäddar annars för jättehöga kostnader framöver.
Maria Losman passade på att ta upp en het potatis.
– Om vi som Alliansen säger måste prioritera för att hålla ner låneskulden, kanske man skulle tänka över den stora arenan på Inlag!
Vilket givetvis fick kommunalrådet Fredrik Hansson att hoppa upp i talarstolen och berätta hur stolt han var över arenasatsningen på idrott som han hoppades skulle kunna dra igång på allvar nästa vår.

Gamla ett problem?
Clas Rosander (MP) tyckte också att Alliansen klumpade framtidsproblemen lite väl grovt.
– Jag ser att vi som är på väg mot 80 står tillsammans med klimatförändringar och kriget i Ukraina i budgettexten. Är det verkligen vi som är det stora problemet i framtiden? Fokusera på lösa omsorgen för de gamla idag istället!
Kristdemokraten Peter Wesley ville däremot egentligen vara ännu mer sparsam än sina Allianskolleger och hänvisade till Laxå kommun.
– Där firade man i veckan med tårta att kommunen är helt skuldfri! Tänk på det – tårta är gott.


Hfravn Forsne (M).


Hravn Forsne (M), som är ordförande för Vård och omsorgsnämnden, höll ett glödande tal över hur bra det går, hur nöjda både personal och boende är i alla undersökningar, och alla de förbättringar i arbetssätt som är på gång inom förvaltningen.
Det stod i bjärt kontrast till veteranen Maj-Britt Rane Andersson (S), som hävdade att hon ständigt var i kontakt med personal som går på knäna.
– Den blomstertid nu kommer med lust och hägring stor! Ja, hägring sa jag, så verkar Alliansen syn på vården vara. Ta nu chansen, Lisa, och plussa på åtminstone 40 miljoner till vård och omsorg!
Även Maria Losman (MP) hade invändningar
– Jag jobbar som inhoppsvikarie på omsorgsboende, och det är ofta man får springa benen av sig. Kanske borde Hravn vara lite mer ödmjuk kring hur det ser ut i verkligheten?

Rakat huvud
Kalle Påsse Sundvall kom brunbränd med rakat huvud och hävdade att det berodde på att han legat på höghöjdsträning för att klara hela budgetdagen. Något tufft inlägg blev det dock inte, istället en uppmaning till att samarbeta, något som politiker från alla läger lovade jobba för. I alla fall efter valet.


Det gäller att hålla koncentrationen uppe hela dagen.


Centerns Bengt Alderin sprudlade som vanligt och berömde både vårdnämnden han sitter i och förvaltningen för att klara de stora omställningarna. Han hävdade också efter ett möte med samarbetsgruppen att nästan alla pensionärer nu är nöjda, och träffpunkterna en lysande framgång. Han förstod inte varför Socialdemokraterna hela tiden måste vara så missnöjda - även om Maj-Britt Rane Andersson är en "härlig fläkt".
Sverigedemokraternas paradgren trygghet var det många som denna dag försökte göra anspråk på, och Liberalernas Monica Neptun talade både om bättre belysning i Badhusparken och säkrare cykelbanor för våra barn.
Slutligen blev det som vanligt en debatt om bostadsbyggandet, där Socialdemokraterna vill dubbla takten till 1 000 bostäder om året, hälften av dem hyresrätter.
Det blev blankt nej från Lisa Andersson (M) som pekade på att man då inte hinner med infrastruktur och skolbyggen.

Fula hus
En liten extra knorr fick den debatten när Sverigedemokraten Stefan Vilumsons ville stoppa alla fula höghus.
– Vi ska vara stolta över småskalighet och bara bygga fina hus. Det är folket som ska bestämma , och jag vet att de tycker så här. Vill man bo i höghus kan man flytta till en Göteborgsförort.
Vilket givetvis fick mothugg från flera håll, där man undrade vad ett vackert hus är, och om inte husägare och byggare själv skulle få bestämma en del.
– Det var ramaskri när Söderstaden skulle få sju våningar. Vad säger du nu? Blev det en förort? kontrade Anders Eriksson (C).
Framåt eftermiddagen på onsdagen mattades till slut debatten och fullmäktige kunde gå till omröstning om de fem olika budgetförslag som lagts fram. Efter förberedande omröstning blev det Socialdemokraternas budget som till slut ställdes mot Alliansens, och så gick det som det brukar göra i Kungsbacka:
38 ja till Alliansen, 11 nej och 12 avstod.
Därmed kan politikerna ta ett kort sommarlov innan det är dags att på allvar dra igång valrörelsen.


Upptäck geologiska sevärdheter till fots
KULTUR & NÖJE 2022-06-25 KL. 14:00

Upptäck geologiska sevärdheter till fots

Sommarspecial: Dagsutflykter nära Kungsbacka

SENASTE TV-NYHETERNA

Blommor, inredning och fika i Torestorp
KULTUR & NÖJE 2022-06-24 KL. 11:00

Blommor, inredning och fika i Torestorp

Sommarspecial: Dagsutflykter nära Kungsbacka

SVT sänder midsommarkonsert från Äskhult
KULTUR & NÖJE 2022-06-24 KL. 10:00

SVT sänder midsommarkonsert från Äskhult

Förlorade poängen i slutminutrarna
FOTBOLL 2022-06-23 KL. 23:03

Förlorade poängen i slutminutrarna

Lerkil starkare i derbyt
FOTBOLL 2022-06-23 KL. 22:20

Lerkil starkare i derbyt

Persson skrällde - fixade VM-medalj
SPORT 2022-06-23 KL. 19:48

Persson skrällde - fixade VM-medalj

Det gamla gästgiveriet i Åsbro har fått nytt liv
KULTUR & NÖJE 2022-06-23 KL. 18:00

Det gamla gästgiveriet i Åsbro har fått nytt liv

Margurite och Marcus har skapat en ny mötesplats

Döms till fängelse för stor knarkodling
NYHETER 2022-06-23 KL. 16:51

Döms till fängelse för stor knarkodling

Blir ingen covidbonus
NYHETER 2022-06-23 KL. 16:00

Blir ingen covidbonus

Man sexuellt ofredade sjuksköterska
NYHETER 2022-06-23 KL. 15:07

Man sexuellt ofredade sjuksköterska

Avmattat intresse för reko-ringen i Kungsbacka
NYHETER 2022-06-23 KL. 06:40

Avmattat intresse för reko-ringen i Kungsbacka

"Vi vet inte vad det beror på"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Unik plats för konst och skapande

Unik plats för konst och skapande

Ett gammalt pannhus där det på 80- och 90-talet anordnades ravefester har i dag blivit ett rum för samtida konst och skapande verkstäder. Men Röda Sten lockar även till sig skejtare och graffitimålare. – Det finns inte många sådana här platser bevarade i dag, säger Elin Liljeblad, kommunikatör på Röda Sten Konsthall.