POLITIK 2021-10-19 KL. 13:18

Kraftigt plus för kommunen

Av Kristian Alm

Kommunens ekonomi går bättre och bättre och bättre. Nu har ett förväntat årsresultat på 53 miljoner förvandlats till en prognos på 275 miljoner. Som vanligt är det en svår pedagogisk uppgift att ställa den förväntade vinsten mot besparingar i verksamheten.

Kraftigt plus för kommunen
Gott om pengar i kassakistan just nu. Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

Redan tidigare i år stack vinstsiffrorna i väg, vilket kunde handla om svårigheter att bedöma framtiden i pandemin.
– Det kan ha varit så att det gjordes en för försiktig beräkning med anledning av corona, men att vi sen inte drabbats så hårt av arbetslösheten, sa kommunalrådet Fredrik Hansson (C) till Norra Halland tidigare i år.
Det har legat en stram ram för alla förvaltningar, och Individ och familjeomsorg har dessutom tvingats försöka komma ikapp gamla underskott.
Och det verkar ha lyckats. I delårsrapporten efter augusti ligger alla nämnder utom Teknik på plus, vilket motsvarar 60 miljoner kronor.
Tekniks underskott beror i sin helhet på engångskostnader för rivning och sanering i samband med bygget av den nya bron vid Borgmästaregatan.
Men huvudorsaken till överskottet är extra statsbidrag med anledning av pandemin. Skatteintäkterna är även högre än väntat, och man har sluppit en del utgifter eftersom man inte hunnit investera så snabbt som tanken var.
Summa summarum ser året just nu ut att sluta på plus 274,8 miljoner, i stället för 53 miljoner som man trodde när budgeten las.
Då är det väl bara att öka välfärden? Nej, så enkelt är det inte. Den styrande Alliansen är nog med att påpeka att överskottet behövs för att klara alla investeringar i skolor, äldreboenden och idrottshallar. Annars tvingas man låna ännu mer och kan om några år sitta med höga utgifter om räntorna stiger.
Oppositionen med S och MP brukar inte riktigt hålla med, utan vilja ta en del av överskottet för särskilda satsningar. Den debatten lär bli intensiv det kommande valåret.

Inflyttning

Befolkningstillväxten som hade en rejäl dipp förra året, har varit svag även i år. Men nu tror prognosmakarna att det tar fart under hösten och att flyttöverskottet slutar på drygt 800 personer. Huvuddelen av inflyttningen sker från Göteborg och Mölndal.


TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.