POLITIK 2022-06-08 KL. 11:50

Ännu ett steg mot "Lex Forsberg"

Av Kristian Alm

Trots protester från oppositionen går kommunledningen vidare med sitt förslag om en ny Lex Forsberg. Detta även om grova brott kan berättiga till ersättning.

Ännu ett steg mot

TV-klipp och nyheter

Kommunalrådet Hans Forsbergs sexköp var en skandal, inte minst eftersom han kunde kvittera ut miljoner fram till sin ålderspension. Han var en av de sista i Kungsbacka med en generös avtalspension. Numera har man enbart en tre års omställningsgaranti, alltså en slags tidsbegränsad a-kassa.
Men många efterlyste att även den skulle kunna dras in om politikerna begått brott. I dag säger kommunlagen att det enbart kan ske om straffet är minst två år.
Både Miljöpartiet och Sverigedemokraterna la förslag om skärpta regler, men Alliansmajoriteten avvisade det och hänvisade till samorganisationen SKR, Sveriges kommuner och regioner.

Brottsparagraf
Men så lanserade plötsligt Alliansen nyligen ett nytt förslag, eftersom det aldrig kom något svar från SKR.
Den nya paragrafen lyder:
"En förtroendevald som dömts för ett brott på vilket fängelse i lägst ett år kan följa och domen fått laga kraft har inte rätt till aktiva omställningsinsatser, ekonomiskt omställningsstöd och förlängt ekonomiskt omställningsstöd om den förtroendevalde har lämnat sina politiska uppdrag."
En tydlig skärpning alltså mot lagens två år - men vad innebär det i praktiken?
Ja, det är inte helt självklart. Men enligt kommunens expert ska förslaget inte tolkas som att man förlorar sin ersättning om man döms till ett års fängelse.Det gäller bara om straffskalan börjar på ett år, oavsett långt straff man döms till.

Grova brott
Det innebär att handlar ett om ganska grova brott.
Till exempel börjar straffskalan för både sexköp, grov stöld och förskingring på sex månader. Att sen maximistraffet är betydligt högre, har ingen betydelse för den nya Lex Forsberg.
Så i princip kan en omoralisk politiker både förskingra kommuntillgångar och hela kaffekassan i kafé Nyfiket på kommunhuset utan att riskera att bli av med sin omställningsersättning.
När förslaget var upp på kommunstyrelsen i tisdags protesterade oppositionen. Socialdemokraterna yrkade på en skärpning till sex månader medan Miljöpartiet pch Sverigedemokraterna ville skicka tillbaka förslaget för vidare utredning.
Men Alliansstyret röstade igenom den liggande lydelsen.
– Vi vill gärna följa samma typ av formulering som kommunallagen, och det är ändå en rejäl skärpning från två år till ett år, resonerade Lisa Andersson (M) och Fredrik Hansson (C).
Liberalernas Monica Neptun la också en praktisk aspekt på förslaget:
– Eftersom det krävs att man står till arbetsmarknadens förfogande för att få ut sin ersättning, stoppas utbetalningen hur som helst under den tid man hamnar i fängelse.
Och så är det. Men det gäller ju oavsett vilken tidsgräns man har, och det gäller knappast när man väl kommit ut ur finkan. Inte heller står det klart vad som gäller om man får villkorlig dom.
Debatten lär fortsätta även i fullmäktige där förslaget ska spikas.


Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis
NYHETER 2024-03-29 KL. 09:00

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis

Samarbeten nyckeln till att vinna kamp mot brottsligheten

TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.