POLITIK 2022-03-11 KL. 08:00

300 arbetare sökes till valet

Av Kristian Alm

Över 300 valarbetare ska rekryteras, vallokalerna inspekteras och tiotusentals valsedlar sorteras och buntas – valsamordnarna Andréa Helmersson och Kristina Gudmundson har att göra.

300 arbetare sökes till valet
Valsamordnarna Kristina Gudmundson och Andrea Helmersson är i full gång med valförberedelserna. Den som vill hjälpa till kan anmäla sig på kommunens hemsida. Foto: Kristian Alm

TV-klipp och nyheter

Valkampanjen är igång i politiken där tonen skärpts och utspelen blivit fler. Det märks att det inte är så långt kvar till den 11 september.
Men för att demokrati ska fungera behövs också byråkrati. Trovärdighet hänger helt på att väljarna litar på processen, det får inte bli en Trumpdiskussion om bortglömda väljare eller missar i rösträkningen.
Så planeringen är minutiös. I centrum står kommunens valsamordnare Kristina Gudmundson och Andréa Helmersson. Andrea är orojektanställd under året för sitt andra val, medan Kristina som kommunsekreterare står för kontinuiteten och håller liv i arbetet även mellan valåren.
Vi träffas utanför Kollaskolans gymnastiksal, som är ny vallokal i år.
– Kollaskolan rymmer tre vallokaler – Kolla är stort och består av tre distrikt, berättar Kristina Gudmundson.
Skolor är ofta vallokaler.
– Det behövs mycket utrymme, speciellt nu sedan vallagen kräver att valsedlarna är dolda så att man inte kan se vad folk plockar till sig.
Det är också bra om det går att separera ingång och utgång, både för flödet men också med en eventuellt kvarvarande covidsmitta i bakhuvudet.
Totalt förbereds 46 vallokaler runt om i kommunen, plus ett antal platser där man kan förtidsrösta. I år är det tre nya valdistrikt på grund av den ökande folkmängden.

Minst 300 behövs
Varje lokal behöver sju valarbetare som tar emot röster, ser till att väljarströmmen flyter smidigt och att det är ordning på valsedlar och kuvert.
Så just nu handlar det om att rekrytera över 300 personer som är bredda att lägga ett antal timmar på demokrati. Jo, lite betalt får man också, men det är nog inte därför man ställer upp.
– Det brukar inte vara några problem att hitta folk, och vi har många som återkommer val efter val. Men vi vill gärna ha olika åldrar och både män och kvinnor, säger Andréa Helmersson.
Någon särskild kunskap krävs inte, alla får en utbildning.
– Men man ska förstås kunna räkna, tala svenska och ha ett trevligt sätt. Och ha fyllt 18 år, säger Kristina Gudmundson.
Noggrannhet är också det som gäller för Kristina och Andrea. Nu ska vallagret gås igenom, så att det finns tillräckligt med ställ för valsedlar, valbåsen ska dammas av och sen ska alla valsedlar buntas och fördelas till vallokaler.
Hur många valsedlar och partier det handlar om är inte klart förrän den 12 augusti. Så långt fram är det möjligt att anmäla sitt deltagande i valet.
Men är man så sen får partimedlemmarna köra runt själva och lägga ut valsedlar. Vill man ha kommunalt distribuerade valsedlar är det anmälan 8 april som gäller.
Till riksdagsvalet, vilket även innebär rätt att delta i kommunval, är just nu ett sextiotal partier anmälda.
Enbart till kommunvalet i Kungsbacka är än så länge enbart ett parti anmält till Valmyndigheten: Kungsbackaborna.




TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.