Annons

Polisen utreder dödsfall vid arbetsplatsolycka

I klämolyckan vid Kungsbackas sporthall i slutet av juni dog en man som var en serbisk medborgare. Polisen har inlett en förundersökning om vållande till annans död genom arbetsplatsolycka. Även Arbetsmiljöverket utreder händelsen.  
Nyheter | 09 Juli 2019 07:10

Här vid Kungsbackas sporthall inträffade arbetsplatsolyckan. Foto: Julia Sandstén Vikberg

 

I klämolyckan vid Kungsbackas ishall i slutet av juni dog en man som var en serbisk medborgare. Polisen har inlett en förundersökning om vållande till annans död genom arbetsplatsolycka. Även Arbetsmiljöverket utreder händelsen.  

 

Det var vid lunchtid på onsdagen den 26 juni som det kom ett larm om att en man hade blivit fastklämd vid ishallen i Kungsbacka. Mannen dog i samband med olyckan.

– Han dog direkt, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.

På fredagen samma vecka kunde polisen identifiera dödsoffret till en man i 50-årsåldern, som var serbisk medborgare och som arbetade som lastbilschaufför för ett utländskt företag. I slutet av förra veckan underrättades mannens anhöriga om händelsen.

Polisen har inlett en förundersökning av händelsen som leds av åklagare Maria Johansson.

– Det var en klämolycka och den inträffade när man har lastat av material vid Kungsbacka sporthall. I samband med utlastningen har en kabeltrumma vält över mannen, säger Maria Johansson.

Olyckan rubriceras som vållande till annans död genom arbetsplatsolycka.
– Arbetsplatsolyckor där någon dör utreds alltid initialt som ett arbetsmiljöbrott. Man utreder om någon ska ställas till svars för händelsen, säger Maria Johansson.

 

Även Arbetsmiljöverket utreder händelsen.

– Det är oerhört sorgligt att ännu en person har mist livet på arbetet. Vi kan dock inte uttala oss i nuläget. Vi vill inte spekulera eftersom det kan försvåra utredningen, skriver Pernilla Pehrson Niia, Arbetsmiljöverkets regionchef för enheten region Väst, i ett mejl till Norra Halland.

Enligt henne kan myndigheten komma att ställa krav på arbetsgivaren för att förebygga en ny olycka. Men om detta ska göras bestäms efter att utredningen är klar.

–  Det viktiga nu är att de berörda arbetsgivarna tar hand om personalen, ger krisstöd till kollegorna som har mist en arbetskamrat och håller kontakt med anhöriga. Arbetsgivaren behöver också se till att det inte händer en till olycka. Arbetsgivaren behöver utreda händelsen för att säkerställa att den inte händer igen, skriver Pernilla Pehrson Niia.

 

Den som dog i arbetsplatsolyckan var personal på en underleverantör till en av kommunens entreprenörer som förbereder för ett byggarbete i området vid sporthallen.

– Vi har försökt säkerhetsställa vilka arbetsgrupper som kunde ha bevittnat olyckan och erbjudit dem krisstöd via de ansvariga cheferna, säger Maria Rosenberg, kommunens verksamhetschef för lokalförsörjning vid förvaltningen för service.

Kommer kommunen utreda händelsen?

– Vi kommer i alla fall inte utreda det så tätt inpå. Vi får avvakta tills de utredningar som nu pågår är klara. Vi är inte arbetsgivare till den drabbade personen och vi har reglerat miljöarbetsansvaret med entreprenören. Det är de som hade i uppgift att ta fram en arbetsmiljöplan.

Hur ska man säkerhetsställa att en liknande olycka inte sker igen?

– Det vi gör för att säkerställa att liknande olyckor inte sker igen är att följa det arbetsmiljöansvar som vi har och även förhålla oss till vad som är reglerat i avtal med våra leverantörer.

Norra Halland har sökt entreprenören utan resultat.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Elnätspriset: Kungsbacka dyrast i Halland

Jobb & Pengar Trots en sänkning har Kungsbacka den högsta elnätsavgiften för lägenheter i Halland. 106,3 öre per kilowattimme. ...

Frontade misskött bolag – döms för brott

Jobb & Pengar Den 46-årige kungsbackabon stod registrerad som styrelseledamot i bolaget. Men i själva verket sköttes och ägdes fö...

Naturpass på fler ställen i kommunen

Nyheter För några veckor sedan skrev Norra Halland om Naturpass som ett sätt att göra skogspromenaden mer ...
Annons