Vädret idag
Molnigt
14°C
Prognos juli 16, 2019
dag
Delvis soligt
19°C
 

Polisen utreder dödsfall vid arbetsplatsolycka

Här vid Kungsbackas sporthall inträffade arbetsplatsolyckan. Foto: Julia Sandstén Vikberg

 

I klämolyckan vid Kungsbackas sporthall i slutet av juni dog en man som var en serbisk medborgare. Polisen har inlett en förundersökning om vållande till annans död genom arbetsplatsolycka. Även Arbetsmiljöverket utreder händelsen.  

 

Det var vid lunchtid på onsdagen den 26 juni som det kom ett larm om att en man hade blivit fastklämd vid sporthallen i Kungsbacka. Mannen dog i samband med olyckan.

– Han dog direkt, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst. 

På fredagen samma vecka kunde polisen identifiera dödsoffret till en man i 50-årsåldern, som var serbisk medborgare och som arbetade som lastbilschaufför för ett utländskt företag. I slutet av förra veckan underrättades mannens anhöriga om händelsen.

Polisen har inlett en förundersökning av händelsen som leds av åklagare Maria Johansson.

– Det var en klämolycka och den inträffade när man har lastat av material vid Kungsbacka sporthall. I samband med utlastningen har en kabeltrumma vält över mannen, säger Maria Johansson.

Olyckan rubriceras som vållande till annans död genom arbetsplatsolycka.
– Arbetsplatsolyckor där någon dör utreds alltid initialt som ett arbetsmiljöbrott. Man utreder om någon ska ställas till svars för händelsen, säger Maria Johansson.

 

Även Arbetsmiljöverket utreder händelsen.

– Det är oerhört sorgligt att ännu en person har mist livet på arbetet. Vi kan dock inte uttala oss i nuläget. Vi vill inte spekulera eftersom det kan försvåra utredningen, skriver Pernilla Pehrson Niia, Arbetsmiljöverkets regionchef för enheten region Väst, i ett mejl till Norra Halland.

Enligt henne kan myndigheten komma att ställa krav på arbetsgivaren för att förebygga en ny olycka. Men om detta ska göras bestäms efter att utredningen är klar.

–  Det viktiga nu är att de berörda arbetsgivarna tar hand om personalen, ger krisstöd till kollegorna som har mist en arbetskamrat och håller kontakt med anhöriga. Arbetsgivaren behöver också se till att det inte händer en till olycka. Arbetsgivaren behöver utreda händelsen för att säkerställa att den inte händer igen, skriver Pernilla Pehrson Niia.

 

Den som dog i arbetsplatsolyckan var personal på en underleverantör till en av kommunens entreprenörer som förbereder för ett byggarbete i området vid sporthallen.

– Vi har försökt säkerhetsställa vilka arbetsgrupper som kunde ha bevittnat olyckan och erbjudit dem krisstöd via de ansvariga cheferna, säger Maria Rosenberg, kommunens verksamhetschef för lokalförsörjning vid förvaltningen för service.

Kommer kommunen utreda händelsen?

– Vi kommer i alla fall inte utreda det så tätt inpå. Vi får avvakta tills de utredningar som nu pågår är klara. Vi är inte arbetsgivare till den drabbade personen och vi har reglerat miljöarbetsansvaret med entreprenören. Det är de som hade i uppgift att ta fram en arbetsmiljöplan.

Hur ska man säkerhetsställa att en liknande olycka inte sker igen?

– Det vi gör för att säkerställa att liknande olyckor inte sker igen är att följa det arbetsmiljöansvar som vi har och även förhålla oss till vad som är reglerat i avtal med våra leverantörer.

Norra Halland har sökt entreprenören utan resultat.

Julia Sandstén Vikberg
0300-52 13 64 julia.sandstenvikberg@norrahalland.se

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 12 juli

kl 10.30 Gemensam promenad i Åsa. Föranmälan. Arr: Anhörigcenter. 

kl 12–15 Origami. Prova på att vika djur och blommor, loppor eller båtar till vattenleken utanför Naturum. Origami är en gammal japansk konstform som roat både stora och små i mer än tusen år.

Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås.

Lördag 13 juli

kl 11–15 Biodlingens dag på Naturum. Kungsbacka biodlarförening svarar på frågor...

Läs Mer

Så här funkar eNH!