Annons

Polhemspriset till Ludvig Strigeus från Onsala

För världens samlade IT-expertis är han en gudabenådad kodare som förändrat hela vårt sätt att använda IT. Nu sällar sig Onsalasonen och civilingenjören Ludvig Strigeus, 39, till det exklusiva fåtal som belönats med det prestigefulla Polhemspriset.

Jobb & Pengar | 20 November 2020 09:00

I IT-branschen är han redan väl känd som en gudabenådad kodare. Nu får Onsalabördige Ludvig Strigeus det prestigefulla Polhemspriset – bland annat för sina insatser för Spotify och som upphovsman för µTorrent

FOTO: Pressbild

Strigeus har utvecklat en mängd datorprogram och appar som flyttat fram gränserna för vad vi kan göra med våra datorer och mobiltelefoner.

Utvecklare på Spotify

Han är bland annat en av de tekniska innovatörerna bakom musikstreamingtjänsten Spotify. Hans program µTorrent, som lanserades 2005 är enormt populärt och har idag flera hundratals miljoner användare.

Strigeus som idag utgör en viktig del av Spotifys utvecklarteam, är bosatt i Göteborg men uppvuxen i Onsala. Han är utbildad på Chalmers i Göteborg, till civilingenjör inom datateknik.

För sina studieresultat har han tidigare fått John Ericssonmedaljen. 2015 utsågs Strigeus till hedersdoktor vid Chalmers.

Äldsta tekniska utmärkelsen

Polhemsmedaljen
Priset består av 250 000 kronor – och den vackra Polhemsmedaljen, i guld. FOTO: Pressbild

Med Polhemspriset tilldelas han också den äldsta tekniska utmärkelse som förvaltas av Sveriges ingenjörer.

Priset, som består av 250 000 kronor och en upplaga av den vackra Polhemsmedaljen i guld, delas ut för teknisk innovation på hög nivå eller för en genialisk lösning på ett tekniskt problem.

Innovationen ska finnas tillgänglig på den öppna marknaden och vara konkurrenskraftig samt uthålligt miljövänlig.

”Kolossalt imponerande”

– Idag är möjligheten att lyssna på musik när och var som helst självklar för de flesta. Med effektiv programkod har Ludvig Strigeus flyttat fram gränserna för vad vi förväntar oss av mjukvara i allmänhet. Hans förmåga att utveckla avancerade applikationer med förvånansvärt lite datorkraft är kolossalt imponerande, förklarar Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer valet av Ludvig Strigeus som 2020 års Polhemspristagare.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Ertappades mitt i stölden – begärs häktad

Blåljus Det gick inte enligt plan för de två män som i helgen slog till mot Jensen & Englund ...

Fullt pådrag då surfare verkade nödställd

Blåljus En räddningshelikopter sattes i luften och räddningstjänstens dykare ställde sig stand-by när en brädsurfare ...

Pensionären som försvann

Blåljus Hösten 2017 börjar grannar sakna en 69-årig man som bor i samma trappuppgång i Göteborg. Han ...
Annons