Plusresultat men ökad skuld

Kungsbacka kommun gick plus 176 miljoner förra året. Men samtidigt tvingades man låna ytterligare 400 miljoner för att klara alla investeringar. Det visar den preliminära årsredovisningen.

Politik | 18 Februari 2020 11:30

Kungsbacka växer så det knakar och det krävs omfattande investeringar för att försöka hålla jämna steg med behoven som följer med en kraftigt ökande befolkning. Investeringarna under 2019 motsvarar en miljard kronor: det har byggts en ny skola i Fjärås, Hålabäcksskolan byggs om och kommunen har satsat närmare 116 miljoner kronor på att utöka kapaciteten i det kommunala vatten- och avloppsledningsnätet. Den allra största investeringen handlar om det nya badhuset som snart invigs.

Stora utmaningar

Enligt kommunledning är det svårt att få skattemedlen att räcka för att bedriva verksamheterna och klara lånen.

– Hela kommunsverige står inför stora utmaningar och för dem är vi inte immuna i Kungsbacka. Vi behöver också anpassa oss efter nya förutsättningar och hitta andra sätt att lösa välfärden på tillsammans, säger kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg (M) i ett pressmeddelande.

Det ekonomiska resultatet för året blev 176 miljoner plus. Även om resultatet är bättre än budgeterat täcker det inte investeringskostnaderna. Därför har kommunen behövt öka sin låneskuld med 400 miljoner, som nu är uppe i 1 350 miljoner.

Utmaning

– Resultatet på 176 miljoner är en pedagogisk utmaning. Många kan få en föreställning att vi nu har ett överskott som vi kan hantera fritt, men i grunden är detta pengar som redan är använda för att finansiera framtida investeringar, säger Hans Forsberg.

Så ser budgeten ut för i år!

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

"Varför har vi inte gjort som i Norge och Danmark?"

Nyheter Torsdagens presskonferens i kommunhuset kretsade kring coronaläget i allmänhet och skolan i synnerhet. Reportrar för dagen var ...

Kritik mot badhusträngsel

Jobb & Pengar Överfullt med folk och dessutom smutsigt – så upplevde en besökare det nya badhuset i söndags. Entreprenören Medley ...

Får samhällstjänst för våldtäkt

Blåljus En 19-årig man har dömts till skyddstillsyn och samhällstjänst för våldtäkt på en ...