Annons

Planprogram splittrar boende

Föredömligt programförslag som bevarar områdets karaktär! Ett planprogram som havererat där invånare behandlas olika! Inte oväntat är reaktionerna på förslaget till plan för Ekekullsområdet minst sagt delade.

Bostad | 20 November 2020 20:00

Förslaget till planprogram. Gröna områden ska bevara natur och rekreationsytor, blå föreslås vara orörd bebyggelse och gul möjliga områden att bygga ut.

FOTO:

Området Ekekullen-Kyvik har varit ett stridsämne i över 50 år. Redan på 1960-talet fick fastighetsägare nej på bygglovsansökan med hänvisning till att kommunen ville göra en detaljplan. Men någon plan gjordes inte.
När vatten och avlopp i början av seklet drogs fram (efter många konflikter) var det många fastighetsägare som återigen önskade en planläggning så att det gick att bygga ut i området.
2012 var planen på gång, men sågades av Moderaterna och Kungsbackaborna. Då hade invånarna i området fått rösta om de ville ha en plan som tillät utbyggnad. Resultatet blev inte entydigt.
2015 var förslaget att påbörja planläggning uppe igen, men lades som vanligt på is.

Ändå fått bygglov

Under tiden har fastighetsägare gång efter annan trots det lyckats få bygglov, sedan kommunen körts över i högre instans. Det går helt enkelt inte att hur länge som helst hänvisa till en kommande detaljplan när man säger nej.

Men nu har alltså ett programförslag äntligen varit ute på samråd. Det har fått mängder av reaktioner från de hundratalet röststarka fastighetsägarna i området.
Planprogrammet (ett första steg mot en detaljplan) har delat in området i tre delar området:

Grönstruktur. Det handlar om dungar och bergknallar som ger en grön lunga till området.

Kvartersstruktur. Här är det färdigbyggt, och området ska bevaras i nuvarande skick.

Ny bebyggelse. Här pekas nio olika platser ut där det bör vara möjlighet att bygga. Det handlar dels om ett större antal bostäder i flerfamiljshus nära Kullavikscentrum, dels enstaka villor där det är möjligt att stycka av stora tomter. Men ingen tomt får bli mindre än 2 000 kvadratmeter.

Oklar gräns

Reaktionerna har blivit starka, främst från de som inte förstår varför just deras tomt ska bevaras som grönstruktur medan andra får stycka av, och från dem som har liten tomt för att klara 2 000 kvadratmeter vid avstyckning.

Och det är oklart varför gränsen dragits just där.

– Det fanns med i uppdraget från 2017, och det är det vi har utgått ifrån, säger planarkitekt Stina Wikström.

Man skulle lika gärna kunna säga 1500 kvadratmeter?

– Ja, men då får politikerna ge oss ett nytt uppdrag.

Att en del tomter hamnar i ett ”grönt reservat” är inget ovanligt, så blir det ofta när det görs detaljplaner för att man ska få in grönska och luft. Men det väcker protester där ägarna anser att deras mark beslagtags. Det finns just nu ett liknande fall där kommunen stämts.

De som bor närmare centrum är å andra sidan kritiska mot att det kan bli flerfamiljshus, och tycker att det skulle bli för hög bebyggelse och tät trafik.

Planprogramet ska justeras

Slutligen finns det fastighetsägare strax utanför planprogrammets område som är irriterade över att inte även de ska få exploatera sin mark.

Nu ska alla synpunkter ställas samman och planprogrammet justeras. Först därefter tar politikerna ställning om det ska bli en detaljplan och hur den ska se ut.

Men det ska nog mycket till om det inte blir någon plan denna gång. Så sent som förra veckan fick kommunen än en gång backning i länsstyrelsen som inte godkänner att byggnadsnämnden trilskas och för andra gången säger nej till en bygglovsansökan i området med hänsyn till att en detaljplan är på gång.

Läs också:

Hravn: “Jag är inte jävig”

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Kapareskolan stänger efter covid-utbrott

Skola Från och med på måndag införs fjärr- och distansundervisning på Kapareskolan, efter ett utbrott av covid-19. – ...

Lär sig med Minecraft

Skola De fem stora världsreligionerna har tusentals år på nacken, datorspelet Minecraft mindre än ett decennium. Men på Älvsåkersskolan ...

Orange motstånd mot våld i nära relation

Nyheter Idag, onsdag 25 november lyser världen upp, i orange. Färgen ska mobilisera motstånd mot mäns våld ...
Annons