Vädret idag
Skurar
11°C
Prognos maj 24, 2019
dag
Regn
13°C
 

Pink tax & War paint

Rätta mig inte om jag har fel men om en öppen dörr ändå förtjänas att sparkas in så ska den väl sparkas in? Har ni hört talas om Pink tax? Produkter som marknadsförs speciellt mot kvinnor kostar i genomsnitt sju procent mer än exakt samma produkter som marknadsförs mot män. Skillnaden kan vara att de är rosa, heter nått med blomma eller bara har lite mjukare former. Rosa skatt på svenska. I USA är det ett faktum och även Finland har fenomenet luftats lite här och där. I min research för den här krönikan har jag sett att fenomenet inte verkar vara vidare känt/utbrett i Sverige men att det går att ana tendenser. På ett apotek hittar jag ett fyrpack Gillette Blue engångshyvlar och ett fyrpack Gillette Venus. Båda med ”rörligt huvud som anpassar sig.” De blå blir mina för 34 spänn. Min fru får punga ut 59 för sina. Taskigt, hon både tjänar mindre och lever längre. Hon behöver ju cashen!

 

Det finns dock kritik mot begreppet pink tax. Den går i korta ordalag ut på att om kvinnor hade känt att rosablommiga rakhyvlar med söta namn inte var värda de extra kronorna så skulle de inte köpt dem. Det ska alltså vara efterfrågan som styr. Inte någon patriarkal konspiration som vill göra kvinnor luspanka. Sanningen ligger antagligen någonstans mittemellan. Normerna i samhället har helt enkelt lärt oss att rosablommiga rakhyvlar med söta namn rakar bort kvinnohår bättre än manshår. Normerna styr. Några som fattat det och verkar försöka bryta dem är ett sminkföretag som helt plötsligt börjat dyka upp i mina sociala medier och rikta sin reklam till mig. Smink för män? Ja, varför stänga ut 50 procent av marknaden? Nu kallas det inte förstås inte smink för män. ”It’s not Makeup it’s WAR PAINT!” som de själva utrycker det på sin hemsida… War paint. Så. Jävla. Töntigt.

 

Sminkföretaget lyckas på nått sätt både bryta ny mark och borra sig dubbelt så djupt ner i den gamla. Är män så lättmanipulerade att de börjar köpa smink bara för att det heter krigsmålning? Är det i själva verket så att män är lika dumma i huvudet som kvinnor? Kvinnor som hellre betalar dyrt för Venus hyvel än billigt för en likadan fast som heter Blue? Är kvinnor och män precis lika styrda av könsnormerna?  Kanske, en sak är dock säker, normslaveriet är dyrare för kvinnor. Krigsmålningen är fortfarande billigare än Creamy powder warm vanilla.

 

Könsrollerna fuckar med oss, låser in oss och det är egentligen bara de som vågar röra sig utanför dessa normer som är fria på riktigt. 

 

 

 

Richard Forsberg
Richard Forsberg: Född och uppvuxen i Kungsbacka, utbildad och arbetad annorstädes. Grundare av Den kulturella byrån, driver Produktionsbolaget Ebbgård. Regisserar och producerar kultur, mestadels teater. Vanligtvis välklädd samt okej att ha i möblerade rum. Skojar en del. Heter HerrForsberg på Twitter och Instagram

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Flyget är en stor utsläppsbov. Tänker du dra ner på flygandet?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 24 maj

kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap. 

Kl 11.30–13 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

Kl 10–12 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 19 Andreas Barås Spelar Roll – en pjäs om en pjäs. Alléteatern. Av Freddi Högabo, regi Richard Forsberg och Anneli Wallander. I rollerna: Andreas Barås, Andreas Scheffel och Kjell-Åke...

Läs Mer

Så här funkar eNH!