Annons

Personliga ombud blir kvar i ny form

Vid Individ och familjeomsorgs septembermöte röstade ledamöterna för att verksamheten med personliga ombud skulle läggas ner, fastän majoriteten egentligen ville ha kvar dem.
Nu har Liberalerna tillsammans med Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna och Centerpartiet drivit igenom en ny variant av verksamheten.

Nyheter | 16 Oktober 2020 15:52

Personliga ombud blir kvar i ny form.

FOTO: Josefine Julén

Trots att frågan om personliga ombud egentligen var avgjord, kom man runt det genom att det las ett så kallat initiativärende, ett ärende som väcks av en ledamot på plats vid sammanträdet och där nämndens majoritet bestämmer när och hur den ska beredas.

– Det fanns ju redan två förslag som var relativt lika, så det gick att få ihop dem till ett och samma, säger Elin Hysén, Liberalerna, och den som la fram ärendet tillsammans med Sverigedemokraternas Carita Boulwén.

Extern samverkan

Det förslag som nu röstats igenom, går ut på att verksamheten med personliga ombud istället för att läggas ner ska utvecklas, i samverkan med någon extern part.

– Det görs redan i andra kommuner, det skulle till exempel kunna ske i samarbete med Bräcke diakoni eller Stadsmissionen, säger Elin Hysén.

Elin Hysén, Liberalerna.

Förslaget är tydligt, förvaltningen får i uppdrag att hitta en extern part för att utveckla och driva personligt ombud samt att förvaltningschefen får i uppdrag att finna samverkan och om möjligt medfinansiering hos andra förvaltningar vars målgrupp kan beröras av personliga ombud.

– Därför går det inte att säga än vad det kommer att kosta att behålla de personliga ombuden. Det finns stora vinster med att ha kvar dem och hälften av kostnaden täcks dessutom med statliga bidrag, säger Elin Hysén.

Försvinner vid årsskiftet

Dagens verksamhet med personligt ombud läggs ner vid årsskiftet. Den sista maj ska det finnas en rapport om vad konsekvenserna av nedläggningen inneburit.

När den nya verksamhet som det beslutades om i veckan ska finnas på plats, går i dagsläget inte att säga. Det beror inte minst på hur snabbt det går att knyta till sig en extern aktör.

– Jag vågar inte uttala mig om när det skulle kunna vara klart. Men jag tror inte att det blir redan till årsskiftet, säger Elin Hysén.

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Trängselfritt på Kungsbackas krogar

Jobb & Pengar Kungsbackaborna sköter sig bra när de går på krogen. Det visar kommunens senaste krogträngselkontroll.Under natten ...

Polisen har anmält till soc

Blåljus De ungdomar som misstänks för att ha trakasserat en kvinna med utvecklingsstörning på ett gruppboende, är yngre ä...

Debatt: Möjliggör gemensamma måltider!

Debatt Angående ”Rädda matsalarna på äldreboende” i NH 25/9. Tack Marie för din insändare gällande stängda ...
Annons