Vädret idag
Mestadels molnigt
3°C
Prognos februari 20, 2019
dag
Skurar
6°C
 

Personalbristen: ”Fel resurser som rekryterade”

Få vill jobba inom vård och omsorg. Så motiverar kommunen personalbristen inför sommaren. Norra Halland kan avslöja att bemanningscentret som ansvarar för rekrytering av vikarier dras med arbetsmiljöproblem – problem som kan ha försvårat jakten på personal, enligt källor med god insyn. Kommunen avfärdar den slutsatsen.

 

Läs också: De drabbas av personalbristen i sommar

 

Norra Halland har tidigare rapporterat om kommunens svårigheter att inför sommaren hitta vikarier till individ och familjeomsorgens verksamheter. Det är framförallt kommunens bemanningscenter som har jobbat med rekryteringen av vikarier. Nu kan Norra Halland avslöja att bemanningscentret dras med arbetsmiljöproblem och har drabbats av flera avhopp under det senaste året. Tidigare anställda som Norra Halland har varit i kontakt med vittnar om dålig arbetsmiljö som påverkar både hur personalen mår och kvaliteten på rekryteringsarbetet.

– Jag tycker att vi på grund av detta upplevdes som oseriösa mot kunderna och verksamheterna, säger en tidigare anställd om sin tid på bemanningscentret.

Flera berättar att det senaste årets avhopp inneburit att viktig kompetens gått förlorad, och att det i kombination med arbetsmiljöproblemen kan ha försvårat årets jakt på sommarvikarier.

– Man kan tycka att rekrytering är enkelt och någonting man gör i en handvändning, men man ser hur resultatet blir nu inför sommaren. Det var problem även förra året, men det löste sig. Den här gången har det inte varit rätt resurser som jobbat med rekryteringen, säger en annan tidigare anställd.

 

Kommunens satsning på ett bemanningscenter sjösattes våren 2016 och har sedan dess drivits i projektform. Efter att ha kontaktats av sina medlemmar är fackförbunden Vision och Kommunal nu inkopplade för att försöka få till en förbättring av personalens situation på arbetsplatsen. Fackförbunden har till exempel drivit frågan att personalen ska vara delaktiga i förändringar som sker i verksamheten.

– Det har varit en del ruljans bland personalen och det har funnits och finns problem i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, det är vi medvetna om. Det har gått i vågor under hela projektets gång. Tillsammans med Kommunal för vi en dialog med arbetsgivaren kring detta, säger Leif Söderhagen, ordförande för Vision Kungsbacka.

– Vi har medlemmar som har hört av sig och säger att de inte tycker att situationen är speciellt bra. Vi initierade till ett gemensamt möte som vi hade i början av förra veckan. Det vi kan se nu är att arbetsgivaren och medarbetarna har väldigt skilda bilder av situationen. Det är i princip där vi står nu, säger Helena Jonason, ordförande för Kommunal Kungsbacka.

 

Att arbetsmiljöproblem och personalomsättning har påverkat sommarrekrytering stämmer inte, enligt Karl Persson, verksamhetschef för personalförsörjning på kommunen.

– Nej, inte alls. Den parallellen går inte att dra. Vi har haft de resurser som vi har behövt, både rätt kompetens och rätt antal personer.

Finns det någon del av sommarrekryteringen där ni är självkritiska?

– Man ska alltid granska och utvärdera om det går att göra saker bättre och vi ska ha en utvärdering av arbetet med sommarrekryteringen. Men det största problemet är att det inte finns tillräckligt många som vill jobba med de här yrkena.

Det som framkom om arbetsmiljön vid mötet med facket förra veckan var enligt Karl Persson känt sedan tidigare.

– Det var ingenting som var nytt. Det handlar till exempel om oro inför förändringar och olika syn på hur man vill jobba framåt. Jag ser inte det som någonting konstigt att det finns olika åsikter om till exempel nya arbetssätt.

Vad är kommer ni att göra för att skapa en bättre arbetsmiljö?

– När man jobbar med förändringar är det alltid viktigt att jobba med delaktighet och att man bjuder in medarbetarna att påverka det som de kan påverka. Ett konkret exempel är att vi har infört ett möte varje morgon där vi stämmer av vad alla medarbetare har att göra och vad som är på gång, det är ett sätt att skapa dialog.

 

FAKTA: Bemanningscenter

  • Verksamheten drivs i projektform parallellt med kommunen rekryteringscenter och startade våren 2016. Knappt tio personer med rekrytering och bemanningsplanering för förvaltningarna Service, Individ och familjeomsorg, Förskola och grundskola, samt Vård och omsorg. I huvudsak handlar det om att få in vikarier vid sjukfrånvaro, men också om att hitta sommarvikarier till verksamheterna.
  • Målet när satsningen på det kommungensamma bemanningscentret drog i gång var bland annat att skapa en tydlig väg in för timvikarier, att minska sjukfrånvaron och bidra till en mer hälsosam arbetsplats för anställda inom kommunen. I höst ska en utvärdering av projektet göras.

 

Skaffa den digitala versionen av papperstidningen här

Nils Jönsson
Reporter nils.jonsson@norrahalland.se 0300-52 13 58

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Spelreklamen svämmar över. Borde den regleras mer?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 19 februari

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem.

kl 9.30–11.30 Kyrkans öppna förskola i Varlakyrkan. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

Kl 10.30–13 Stickcafé i Kuggaviksgården, Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille. 

kl 11–13 Släktforskarhjälp på Onsala bibliotek. Hallands Släktforskarförenings Kungsbackagrupp hjälper till.

kl 11 Musikunderhållning på Fjärås...

Läs Mer

Så här funkar eNH!