Vädret idag
Mestadels soligt
4°C
Prognos januari 20, 2019
dag
Soligt
2°C
 

Personalbrist för kommunen inför sommaren

Kungsbacka kommun har svårt att få ihop personalpusslet inför sommaren. Det saknas personliga assistenter och personal till kommunens gruppbostäder. Nu ber kommunen anställda att skjuta upp sina semestrar.

 

Det är inför sommaren brist på personliga assistenter och personal till kommunens gruppboenden. Orsaken är bland annat färre sökande till sommarens vikariat.

– Vår upplevelse är att vi verkligen gjort allt för att få in kandidater. Känslan från vår sida är att vi lyckats lösa mer inför denna sommar än förra. Bristen på sökande och många vakanta tjänster ute i verksamheterna är ingen bra kombination och inte något vi direkt kan styra över, även om vi önskat att vi kunnat, säger Maja Fredholm, utvecklare/projektledare, som jobbar med sommarrekryteringen, i ett pressmeddelande.

– Denna utmaning är i och för sig inte unik för Kungsbacka utan läget verkar vara detsamma i hela landet. Vi har gjort fler insatser inför årets sommarrekrytering, plus att vi började mycket tidigare än förra året, säger Maja Fredholm.

 

För att försöka lösa situationen ska kommunen bland annat använda sig av ett så kallat sommaravtal, vilket innebär att anställda som väntar med sin semester till efter augusti får ersättning.

Svårigheten att rekrytera gäller inte bara för sommarens vikariat – förvaltningen för Individ & Familjeomsorg har enligt kommunen haft få sökande även till fasta tjänster och har därför tvingats ta in vikarier för att täcka de fasta tjänsterna.

Enligt Eva Apelvi, förvaltningschef på Individ & Familjeomsorg, behöves framöver ett nytänk kring rekrytering:

– Vi behöver tänka nytt kring hur vi arbetar i framtiden och se över samordningen av våra resurser. De ekonomiska förutsättningarna och personella resurserna för att upprätthålla en välfärd med god kvalitet kommer att förändras i takt med att vi blir fler som behöver stöd och omsorg men färre som kan utföra.

Nils Jönsson
Reporter nils.jonsson@norrahalland.se 0300-52 13 58

TYCK TILL: Kommentera artikel

One comment

  1. Linda
    juni 13th, 2018 17:41

    Sänk lägstaåldern till 17 år! Eller i alla fall att de som fyller 18 år under 2018 får arbeta på timmar.

    Reply

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Ständigt nya byggprojekt – växer Kungsbacka för fort?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 18 januari 

kl 9–11.30 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

Kl 10–12 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 11.30-13 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

Lördag 19 januari

kl 11–15 Vernissage i Kungsbacka konsthall. Fredrik Lindqvist – Tell me a story. Invigningstal kl 13 och samtal med konstnären.

kl 11–14  Släktforskningens dag på Fyren. Tema:...

Läs Mer

Så här funkar eNH!