Annons

Per och Ingrid tänker i ny podd

I drygt 35 år har Per Jönsson, kyrkoherde i Tölö-Älvsåker pastorat, fått mässa oemotsagd i predikstolen.
Men nu har han startat en podd med kommunikatören Ingrid Eliasson som sparringpartner.
– Det är roligt med en annan sorts dialog, säger han.

Familj | 24 April 2021 17:40

Per Jönsson, kyrkoherde i Tölö-Älvsåker pastorat har startat en podd tillsammans med kommunikatören Ingrid Eliasson. "Podden är ett samtal där vi reflekterar över olika ord", säger Per Jönsson.

FOTO: John Eliasson

Det första avsnittet av podden Vad tänker du? kom i början av året. Men tanken att dra igång hade kommit redan tidigare under hösten.
– Vi gjorde en första inspelning redan i oktober. Men sedan ändrades direktiven för antalet besökare i kyrkor till åtta och då fick jag ställa om fokus till det istället och efter det blev Ingrid själv sjuk i covid. Så vi gjorde vi ett omtag, säger Per Jönsson.
Poddar, radioprogram som sänds via nätet, har funnits ett tag, bland annat har ju Särö pastorat sänt Vardagspodden i flera år. Per själv har också gärna lyssnat på poddar.
– Det blev än mer tidigare när vi hade hund. Då lyssnade jag gärna medan jag var ute och gick, antingen på någon podd eller en ljudbok.

Predikan envägskommunikation

Att göra en podd är tekniskt sett rätt enkelt, det enda som egentligen behövs är en telefon eller dator att spela in på och en plats på nätet att lägga ut ljudfilen. För en del har därför möjligheten att podda blivit en möjlighet att plötsligt kunna nå ut till andra med sina ord.
För en präst, van vid att tala både under högmässor och vid tillställningar som dop, begravningar och bröllop så har inte chansen att nå ut saknats. Men arbetet med podden har ändå inneburit något annorlunda för Per Jönsson.
– Det har väl hänt att någon i församlingen frågat vad menar du? under en predikan. Men det är något som kanske händer en gång på 100 000 predikningar! Predikan är en envägskommunikation, medan podden är mer av ett samtal där vi reflekterar över olika saker. Ingrid ställer också frågor och försöker att utmana mig lite grann. För mig är det oerhört stimulerande.

Avstamp i ett ord

Samtalen tar sitt avstamp i ett specifikt ord. Det har till exempel handlat om enkelhet, förlåtelse och gudsfruktan.
– Många uppfattar ju till exempel ordet gudsfruktan som att det handlar om fruktan, att vara rädd. Men om man använder sig av ett lite modernare ord, så handlar det ju egentligen om vördnad eller respekt, säger Per som raskt kastar sig ut i en predikolik beskrivning av sina tankar.
Med ett skratt finner han sig i att efter några meningar bli avbruten.
– Vi bestämmer ämne i förväg så det är klart att jag ändå har förberett lite vad jag vill ha sagt!

Så länge det är roligt

Än så länge har sex avsnitt av podden Vad tänker du? publicerats på Tölö-Älvsåkers församlings hemsida. Härnäst väntar två avsnitt om kärlek respektive lättja. Det senare ordet för raskt in bilden av den strikte Luther på axeln in i intervjun.
– Men det är något som jag menar snarare handlade det om den svenska kungamakten som behövde ha flitiga medborgare i sin tjänst. Sedan fick Luther klä skott för det. I dagens samhälle skulle nog många istället behöva lite mer lättja, att bara ligga i gräset och lyssna på fåglarna.
Exakt hur många avsnitt det kommer att bli av podden och hur ofta de publiceras är det ingen som riktigt vet.
– Ibland är det så inom Svenska kyrkan, att har man väl börjat med ett projekt, så fortsätter det bara. Men vi tänker att vi håller på så länge som det är roligt, säger Per Jönsson.

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Översvämning på grund av regnskurar och avloppsproblem

Nyheter Natten mellan fredag och lördag regnade det kraftigt, vilket ledde till översvämningar bland flera hus.Klockan 02.21 natten mellan ...

Många handelsanställda rädda för smittorisk

Nyheter Många handelsanställda är rädda för att bli smittade av covid-19 på sina arbetsplatser. – Våra medlemmar ...

Förare saknade körkort och hade kniv

Nyheter Det var i fredags klockan 15.45 som en polispatrull stoppade en bil som körde på Onsalavägen. Då upptäcktes ...
Annons