Annons

Patient dog när kateter lossnade

Katetern lossnade och patienten fick blodförgiftning och avled. Nu anmäls fallet till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Vård | 20 Oktober 2020 13:17

Hallands sjukhus Varberg

FOTO: Kristian Alm

Händelsen gäller en patient på Hallands sjukhus Varberg som skulle byta en kateter kopplad till en njure. Bytet gick bra och patienten stannade på sjukhuset över natten för observation. Men på morgonen hade katetern lossnat och patienten försämrades innan en ny kunde sättas på plats.

Det visade sig att patienten fått en urinvägsinfektion. Behandling sattes in men då tillstötte blodförgiftning (sepsis) och patienten avled trots intensivvård.

– Sepsis kan utvecklas snabbt och symtomen är ibland diffusa. Vi anmäler händelsen eftersom man kunde gjort fler undersökningar för att ta reda på varför patienten blev sämre, säger Helena Gladh i ett pressmeddelande.

Sepsis innebär att en infektion påverkar hela kroppen och gör att viktiga organ som hjärtat, lungorna, hjärnan och njurarna inte fungerar som de ska.

Fler nyheter om vård här.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Arm undersöktes – avled i infarkt

Vård När patienten kom till akuten i Varberg med smärtor i armbåge och hjärta utreddes armbågen ...

Coronavården: Bra vård - dålig information

Vård Bra vård – men bristande information till patienter och anhöriga. Det är slutsatsen från Inspektionen för vå...

Datamiss avslöjade uppgifter

Politik Ännu ett fel kopplat till verksamhetssystemet Combine anmäls nu enligt lex Sarah. Men den här gången är ...
Annons