Annons

Parkera hunden utanför butiken

Nu kan kunderna parkera hunden när de handlar i butiken. I specialanpassade burar utanför butiken ska de fyrbenta kompisarna ha det tryggt under tiden.
Nyheter | 16 April 2019 07:08

En nystartad hundparkering utanför Ica Maxi ska ge medföljande hundar en skyddad plats att vänta på när husse och matte handlar. Foto: Christina Nordwall

 

Nu kan Ica Maxis kunder i Kungsbacka parkera hunden när de handlar. I specialanpassade burar utanför butiken ska de fyrbenta kompisarna ha det tryggt under tiden.

– Våra kunder ska kunna ta med sig sina bästa vänner när de handlar, det är något som de frågat efter, säger butikschefen Andreas Jendestig.

 

Burarna är utrustade med fläktsystem, golvvärme och är självrengörande. Hundarna kan se ut men förbipasserande kan inte se in eller röra.

– Det är för att hunden inte ska bli kränkt. Nu finns en skyddad plats där ingen kan stjäla hunden, den är skyddad från regn och när det blir varmt går det automatiska fläktsystemet igång. På vintern finns golvvärme i halva buren för hundar som gillar det, och halva utan eftersom alla inte gör det, säger Andreas Jendestig.

Märker någon om till exempel fläkten slutar fungera?

– Larmet går hos en larmoperatör och det gör det också om hunden är därinne för länge, säger han.  

 

Butiken i Kungsbacka är en av fem Ica-butiker i Sverige som nappat på Ica Fastigheters initiativ som sker i samarbete med leverantören Den 4 dogs.

– Vi är testpiloter åt Ica men konceptet finns redan på 300 platser i Norge, säger Andreas Jendestig.

Hundparkeringen är relativt nystartad och har hittills inte haft någon anstormning av hundar. Däremot tror butikschefen att efterfrågan ökar under våren. 

I dagsläget finns tre burar utanför butiken och den som vill använda sig av tjänsten kan antingen ladda ner en app eller köpa ett värdekort i Ica Maxis förbutik.

 

 

Alexandre Barchiesi, handläggare djurskydd på Jordbruksverket, anser att den här sortens hundparkering kan fungera bra om den sköts på ett korrekt sätt. Han tycker att affärsidén kan vara en flexibel lösning för hundägare som exempelvis är på genomresa. Nu slipper hunden vänta utanför eller i bilen.

– Vi författar just nu en mer öppen lagstiftning och Jordbruksverket har lämnat dispens att testa ett sådant här system efter att ha övervägt för- och nackdelar. Utrymmet ska minst motsvara det man har för transport av hund, det ska finnas personal som ser till det, de ska vara korrekt placerade och tillsynen sker av länsstyrelsen lokalt, säger Alexandre Barchiesi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Elfel skapar förseningar i tågtrafiken

Trafik Tågtrafiken dras just nu med förseningar. Orsaken är ett elfel.Felet, som gav sig till känna klockan 16.56, ...

Streama film från bibblan

Nöje & Kultur Biblioteken i Kungsbacka kan nu erbjuda streamad film. Allt du behöver är ett lånekort och en internetuppkoppling. Om ...

Mopedbilsföraren Alice: "Jag blir chockad när någon visar hänsyn"

Blåljus Alice Almquist 17, har kört över 4 000 mil i sin mopedbil. Hon är inte imponerad av bemötandet från vuxna ...
Annons