Annons

Paret som har koll på skor

Ut på friluftsliv? Glöm inte bort dina skor! Norra Halland tar reda på vad du behöver tänka på när du ska köpa skor med inlägg.

Nyheter | 16 April 2021 19:04

Roger och Anna Bramfors hjälper kunder med val av skor och inlägg.

FOTO: Privat

Fotteknik Väst drivs av Roger och Anna Bramfors. Roger arbetar som sko- och fottekniker och Anna är verkstadsansvarig.

– Alla behöver inte inlägg. För dem utan hälsoproblem räcker det med bra skor, säger Roger.

De vanligaste kunderna är idrottande ungdomar samt medelålders vuxna som har aktiva yrken och motionerar regelbundet.

Vid första besöket får kunderna göra en stående, gående och springande analys. Roger berättar att det finns ett löpband inne i lokalen, men att alla inte kan använda det, ofta inte äldre personer, och att det då går bra att promenera eller springa utomhus.

 

Gör gipsavgjutning

Efter att Roger gjort en analys av fotbesvären och en gipsavgjutning i vilande läge av fötterna framställer Anna inläggen.

Vid kundens andra besök i butiken, slipar Roger till inläggen så att de passar i kundens skor.

De vanligaste problemen kunderna har är hälsporre, uttrampad hälkudde, nedsjunket främre fotvalv, hälseneproblematik, knäproblematik, ont i ljumskar och höfter och diverse ryggproblematik.

– Din sula är grunden för din fot. Sedan är skon ramen för sulan, säger Roger.

 

Stress och livssituation

Om kunden har smärtor som finns högre upp än ländryggen hänvisar Roger till andra alternativa medicinare för ställd diagnos.

– Mitt yrke är att hjälpa de flesta med problem i kroppen, men när det sitter högre upp beror det ofta på saker som stress och livssituation, säger Roger.

 

Hårdare sula

Roger och Anna säljer både promenadskor och löparskor. Det finns också skor som kallas indoor, som är till för att användas som träningsskor på gym eller racketsporter.

– Skillnaden mellan en promenadsko och en löparsko är att en promenadsko har hårdare sula fram för att skydda tårna och trampdynan. Joggingskon är mjukare för att ta upp stötarna som är hårdare vid löpning än vid promenad, säger Roger.

Han förklarar att det är ok att gå i en joggingsko, men inte att springa i en promenadsko.

 

Hur länge håller ett par skor?

– Det beror helt och hållet på hur mycket de används. Om de används varje dag så kanske de håller fyra till sex månader. Används de bara vid träningstillfällen så håller de cirka 100 mil innan de slits ut. Det gäller för både promenad och löpskor, säger Roger.

Roger tipsar också om att det viktig att rengöra sina skor för att de ska hålla längre. Han säger att det till exempel går att spola av dem med en högtrycksspruta.

Att skor inte håller lika länge nu som de gjorde förr beror, enligt Roger, på att skotekniken utvecklas och att material och livslängd därför försämras.

 

Högt skaft

Roger förklarar att Goretex är ett material som är bra i stadsmiljö när det är kallt och blött ute. Men om man ska vistas ute i naturen är det bra att tänka på att köpa Goretex-skor med högt skaft, eftersom det blöta inte försvinner om man får in vatten i skorna.

Vattenavvisande skor är också ett bra alternativ, framförallt i skog och natur eftersom det står emot en del väta, men kommer vattnet in så sipprar det även ut igen tillskillnad mot Goretex skor.

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Att ta en tur i naturen är poppis i pandemin

Miljö och natur Att gå på tur i naturen har blivit poppis under pandemin. Besöksrekorden har haglat tätt i Kungsbackas naturreservat. ...

Scouterna som tar friluftsliv på allvar

Miljö och natur Scouterna vill gärna bidra till att fler barn och ungdomar provar friluftsliv. Norra Halland har frågat några ...

Nu har du chansen att bli friluftsambassadör

Nyheter Naturum efterlyser friluftsambassadörer. Uppdraget går ut på att inspirera. Under februari månad kommer Naturum Fjärås ...
Annons