Annons

Pannkakskyrkan en trygg plätt för ungdomar

– Generellt finns det för få platser att bara vara på. Jag går hit för att träffa mina kompisar, annars går man mest bara runt.
På fredagskvällar förvandlas Kyrkcaféet bredvid Kungsbacka kyrka till traditionell ungdomsgård. Då öppnar pannkakskyrkan med häng och gratis pannkakor till alla ungdomar.

Nyheter | 20 Februari 2020 11:30

Pannkakskyrkan i Kyrkcaféet har blivit ens samlingsplats för många ungdomar från olika håll i kommunen plus Lindome. Wilma Börjesson, Alexandra Johansson, Malin Wettergren, Lars-Erik Nilsson, Ayham Daway, Alfred Ström, Josefine Tafjord, Ida Sjöström och Yashy Martinez Perez är några av alla de som tittade in i fredags.

FOTO: Ann Kristin Ekman

Klockan är en liten stund efter sju på fredagskvällen och det stimmas och stojas på torget framför kyrkan. Någon har en A-traktor och river loss motorn på tomgång, ett gäng killar och tjejer slänger käft med varandra, nån får en kram och ett par av dem traskar några steg framåt och viker in på gångvägen ner till Kyrkcaféet. Där är det full ruljans på verksamheten, fastän kvällens pannkakskyrka egentligen bara varit öppen i ungefär en halvtimme.
– Det kom ett stort gäng från Lindome redan vid sextiden. Jag sa till dem att vi inte hade öppnat än, men efter ett tag fick de komma in ändå, säger församlingspedagog Marie Wadström.

Startades i Uppsala

Den första pannkakskyrkan startades av ett gäng ungdomar i olika kyrkor i Uppsala 2006. Nu finns det pannkakskyrkor på en rad olika ställen i Sverige, tre av dem i Kungsbacka. På fredagskvällar gräddas det pannkakor av hjärtats lust i Kyrkcaféet, varannan fredag också i Frillesås och på lördagsnätterna tar Pingstkyrkan vid i Badhusparken.
– Vi har varit ute på helgnätter i drygt 10 års tid för att finnas till hands för människor som är ute. Vi bjuder på kaffe och pannkakor eller våfflor och är tillgängliga för samtal om allt mellan himmel och jord. Vi upplever att det är väldigt uppskattat av de som besöker oss. Vi har ett gott samarbete med polisen och har genom åren vid flera tillfällen fått hjälpa till att ta hand om människor som behövt hjälp. Genom åren har det varierat hur ofta vi haft möjlighet att vara ute. Nu har vi precis utökat från en lördag per månad till två lördagar per månad, säger Robin Eklind, pastor och föreståndare i Pingstkyrkan i Kungsbacka.

100 pannkakor

Marie Wadström är den som startade pannkaks-verksamheten i Kungsbacka kyrka för tolv år sedan. Sedan dess står hon vid stekpannan varje fredag.
– Det finns ju andra kvällar att vara ledig på, menar hon.
En vanlig kväll kommer det mellan 40 och 50 personer och Marie gräddar ungefär 100 pannkakor. En gång i månaden har man också samling i kyrkan med bön och lovsång för dem som vill, men mest är det snack och spela spel som gäller.

Varje fredag står Marie Wadström i Kyrkcaféets kök och gräddar pannkakor.

Vid sidan av ungdomarna som sitter utspridda vid olika bord och soffor, kommer en knapp handfull av de romer som finns i stan och sätter sig tillsammans och äter en fredagspannkaka.
– Men i övrigt är det inte öppet för några vuxna. En del vill komma, säger att de ju är så ungdomliga. Men om det är massa vuxna här, kommer ju inte ungdomarna, säger Marie Wadström.
Både polis och nattvandrare brukar ta ett varv förbi pannkakskyrkan och kolla läget. Oftast brukar det bara lugnt, men skulle det någon gång bli tjafs och bråk är polisen snabbt på plats.
– Det har hänt någon enstaka gång. Då har de kommit fort efter att jag ringt.

Träffa kompisar

Tindra Nordhag är halvvägs igenom en pannakaka, där hon sitter vid ett bord med ett par kompisar, när också Wilma Elfstrand dimper ner.
Wilma är på besök i Kungsbacka efter att ha flyttat till Danmark, så för henne är det bara andra besöket i pannkakskyrkan. Tindra brukar däremot vara där rätt ofta, sedan hon börjare gå för ett år sedan.
– Jag började komma hit efter att kompisar konfirmerat sig.
Stället är framför allt en bra plats att träffa sina kompisar, inte minst dem som man kanske inte träffar varje dag i skolan. Det märks tydligt vid bordet bredvid, där bland annat Alfred Ström, Josefine Tafjord och Ida Sjöström sitter. En bor i Hede, en i Anneberg och en i Fjärås.
– Det är bra att kunna komma hit och träffas. Alla känner alla, säger Josefine Tafjord.

 

Läs mer:

Nattlig verksamhet under uppbyggnad

Fler nattvandrare har gjort Åsa tryggare

Trygghetsteam borde fånga upp unga

Det ordnar ett julfirande i gemenskap

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Färre brott anmäldes 2019

Blåljus Fyra av fem kungsbackabor är oroliga och tror att antalet brott bara blir fler. Samtidigt går brottsanmälningarna ner. – ...

Om konsten att vara förälder

Trafik Vad ska man göra när barnen stressar för mycket? Hur fixar man idrotten när man har ...

Högt kommunbetyg – trots sämre trygghet

Politik Toppbetyg på flera områden. Det får Kungsbacka kommun i årets medborgarundersökning. Samtidigt upplever många att otryggheten ö...
Annons