Annons

Över tusen bostäder planeras vid Inlag

Drygt tusen bostäder och uppemot 2 600 fler invånare i centralt i Kungsbacka. Planprogrammet för sydöstra Kunsgsbacka är klart och ska nu ut på samråd.
Jobb & Pengar | 23 Juni 2019 15:45

Drygt tusen bostäder och uppemot 2 600 fler invånare i centralt i Kungsbacka. Planprogrammet för sydöstra Kunsgsbacka är klart och ska nu ut på samråd.

 

Ännu dröjer det innan byggena kommer igång, men inom 15 år räknar man med att förvandlingen av kvarteren söder om polishuset är färdig. Det ska ske etappvis och innebär bland annat att brandstation måste flytta. Samtidigt ska stadshuset i kvarteret Vägmästaren byggas ut och rymma 800 arbetsplatser. Det bygget är prioriterat av kommunen och ska vara klart 2024.

Det ska bli en tät och blandad stadsdel med bostäder, verksamheter, arbetsplatser, äldreboenden och grönområden. En del hus ska bli höga enligt planprogrammet, fem till sju våningar eller ännu högre i vissa knutpunkter.

 

Att planprogrammet är klart innebär att tjänstemännen har sammanställt ett förslag som de politiska partierna ska tycka till om under samråd från den 2 juli till 10 september. Förslaget ska sedan knådas vidare i processen där alla intressenter ska få tycka till och först om ett år ungefär kan det hamna i kommunfullmäktige för beslut.

– Det händer mycket i det här området nu, exempelvis har Trafikverket funderingar på att gräva när stationen, och då ändras ju förutsättningarna för området rejält. Det är spännande, men det kommer dröja innan vi vet alla förutsättningar, säger Ulrika Landergren (L).

Förslaget som det ser ut nu är att börja bygga från norr för att fortsätta sydväst längs järnvägen. Förmodligen kommer polishuset kunna vara kvar. Därefter ska man fortsätta med den östra sidan av Varbergsvägen och sedan bygger man och förtätar uppåt Syrengatan.

 

 

 

Bildtext:

Här ska byggas och förtätas. Det ska bli cirka 1 000 till 1 300 bostäder i kvarteren mellan Syrengatan och järnvägsspåret. I dag finns där bland annat brandstationen, lager, polishuset och affärer som Granngården och Elkedjan.

karta: Kungsbacka kommun

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Nytt steg mot bostäder i Anneberg

Bostad Långsamt närmar sig en utbyggnad av Annebergs centrum. Nu finns ett nytt avtal färdigt där byggfö...

Nu startar storbygget i Fjärås

Bostad Om två veckor sätter bostadsföretaget Derome spaden i marken för det stora bostadsprojektet intill rondellen i Fjä...

500 bostäder planeras varje år

Bostad Kungsbacka ska fortsätta växa, men i en kontrollerad takt med 500 planerade bostäder per år. Socialdemokraternas förslag ...
Annons