Annons

En vecka senare åkte jag på semester utomlands och vår nyhetschef tog över som ansvarig utgivare. Och hon fick bekänna färg direkt, vilket hon löste på ett utmärkt sätt. Någon hade nämligen fått den korkade idén att göra en fejknyhet med min artikel som grund.

I den nya artikeln påstods att tre elever på gymnasiet drabbats av coronaviruset. Allt var lögn, men självklart blev många oroliga när nyheten spreds i sociala medier med Norra Hallands logga och layout.

Vi gick snabbt ut och dementerade och påpekade att allt var påhittat. Vår nyhetschef blev också intervjuad i radion och vi gjorde en polisanmälan gällande varumärkesintrång och brott mot upphovsrätten.

Kom från elev

Ganska snart kom skolan fram till att fejkartikeln kom från en elev på skolan. Eleven erkände och i min värld skulle det då bli någon form av rättslig påföljd. Antingen enligt den rubricering vi gjort i polisanmälan eller någon annan brottsrubricering. Men så blev det inte.

Förundersökning läggs ner

I veckan kom det nämligen ett brev från polisens Nationella Operativa Avdelning, NOA, som tagit över ärendet. Beslut: Förundersökningen läggs ned.

Jag ställde mig minst sagt frågande till beslutet och kontaktade förundersökningsledaren. Efter att ha pratat med en dataröst flera gånger om så nådde jag äntligen fram. Och tro det eller ej, men det finns faktiskt inte något i brottsbalken som påvisar att eleven gjort något brottsligt.

“Ljuga och skrämmas är inte olagligt, men dumt.” Det var förundersökningsledarens kommentar. Ingen skugga ska falla på förundersökningsledaren. Hon förklarade lugnt och sakligt hur det låg till, men jag måste säga att jag inte ens i min vildaste fantasi trodde att det ur polisiär synvinkel var okej att fejka nyheter. Men dessvärre verkar så vara fallet.

Trevlig helg.

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Lyckad drive-in-modevisning

Jobb & Pengar – Det här hade jag aldrig kunnat tro. Det är nästan så tårarna trillar! Det var rusning nä...

Fram med möbler och klocka!

Nyheter Klockan två i natt förlorar vi en timme igen. Det är alltså dags att ställa om till sommartid. ...

Tänd hoppet med släckta lampor

Politik I kväll lördag uppmanas vi att släcka lamporna när det återigen är dags för Earth ...
Annons