Annons

Onsalas mästerkock i svettigt stresskaos

Kaffe, kaffe, kaffe och åter kaffe – så långt ögat nådde. Det mötte deltagarna i Sveriges mästerkock när de öppnade dörren till kvällens tävlingsskafferi. Onsalabon Christoffer Nordin var minst sagt skeptisk.

Nöje & Kultur | 12 Februari 2020 22:12

Motstånd och missräkning. Kvällens mästerkock-tävling blev blev ett riktigt stress-race för Christoffer Nordin från Onsala.

FOTO: TV4

Uppgiften, att använda kaffe för att lyfta smaken på råvaran, var något som flera av deltagarna i kvällens avsnitt av Sveriges Mästerkock redan testat. Andra kände sig däremot helt främmande inför utmaningen. En av dem var Christoffer Nordin från Onsala.

Saknade handlingsplan

Att finsmakaren Mischa Billing i tävlingsjuryn försäkrade att kaffe är en utmärkt smakhöjare med sina 800 smakämnen – dubbelt så många som smakämnena i vin – hjälpte föga. Flera minuter efter tävlingsstart hade Christoffer ännu inte bestämt sig för hur han skulle närma sig den perfekt utskurna biff han valt med sin kaffeblandning.

Kaffemarinerad biff var vad det blev när han slutligen lyckades fatta ett beslut.

Christoffer Nordin, Sveriges mästerkock 2020, TV4, Kaffemarinerad biff,
Kaffemarinerad biff fick det bli när Christoffer Nordin väl hade bestämt sig. FOTO: TV4

Genom att marinera och steka köttet i en kaffemarinad som han sedan använde som sky vid uppläggningen lagade han en rätt han hoppades skulle imponera på de kräsna domarna.

Besvikna jurymedlemmar

Men Christoffers ansträngningar räckte inte ända fram. Markus Aujalay tyckte anrättningen nästan helt saknade kaffesmak. Mischa Billing var inte heller nöjd.

Mischa Billing, Sveriges Mästerkock 2020, TV4
Mischa Billings omdöme var inte nådigt. Med några väl valda ord förpassade hon Christoffer till kvällens eliminering. FOTO: TV4

– Det som hänt för dig är att du har extraherat kaffet för länge och det du får fram här är en liten kaffesmak. Men du får en väldigt tydlig beska, konstaterade smakexperten efter avsmakningen.

Skräcktema i elimineringen

Med det omdömet förpassades Christoffer Nordin ännu en gång till elimineringstävlingen. Där blev kvällens uppgift – att skapa en chokladdessert, enbart bestående av tre sorters choklad och i vilken tempererad choklad var ett måste – ännu en stor missräkning för Onsalas egen mästerkock.

– Usch! var det enda ord som kom över Christoffer Nordins läppar när han insåg vad som komma skulle.

Svettig tävlingsomgång

Tävlingsomgången som följde blev minst sagt svettig. Precis som flera av de andra deltagarna lade Christoffer alldeles för mycket av sin dyrbara tävlingstid på att temperera choklad. Så när det visade sig att hans chokladmousse blivit så tjock att kvällens gäst – konditorproffset Johan Sörberg – rekommenderade honom att börja om från början och göra en ny, hamnade han i en tidsnöd som hette duga.

Christoffer Nordin, Johan Sörberg, Mischa Billing, Sveriges Mästerkock 2020, TV4
Konditorproffset Johan Sörberg (mitten), tyckte att Christoffers mousse blivit för tjock. Mischa Billing (t.v.) höll med. FOTO: TV4

Misslyckades kapitalt

När sedan alla försök att göra en perfekt mousse dessutom misslyckades kapitalt, var krisen ett faktum. Med kinder rosiga av stress lade Christoffer sista handen vid sin anrättning, precis i sista tävlingssekunden.

När de smakat av de fyra elimineringsdesserterna konstaterade juryn att Christoffer Nordin och Victor Munthe lyckats sämre än övriga. Efter några långa sekunders betänketid meddelade de så sitt beslut. Med en hårsmån klarade sig Christoffer kvar i programmet.

Det betyder att populäre Victor Munthe nu får lämna tävlingen.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Med blicken framåt

Krönikor Just nu i dessa tider känns det som att man tar en dag i taget. Men som den mä...

Christoffers kokboksdröm prövades hårt

Nöje & Kultur En plats i finalen. Det var vad som stod på spel i kvällens omgång av Sveriges Mästerkock. ...

Utmanande kväll för Onsalas mästerkock

Nöje & Kultur Det blev en annorlunda kväll när de fyra återstående deltagarna i Sveriges Mästerkock skulle göra ...
Annons