Grannarna Stig Karlsson och Christian Bratt i Onsala får gräsmattan bakom deras hus uppbökad av vildsvin flera gånger varje år.

FOTO: Julia Sandstén Vikberg

En yta på cirka 400 kvadratmeter som tidigare bestod av grönt gräs är nu jordhögar. Det var när grannarna vaknade på tisdagsmorgonen som de upptäckte att vildsvinen hade varit här igen.
– Jag blev görsur och tänkte ”inte nu igen”, säger Christian Bratt.
Han och Stig Karlsson har hjälpts åt att hålla i ordning gräsmattan bakom deras tomter i flera år. Men de tre senaste åren har det blivit mer jobb än vanligt.
– Det här är tredje gången i år som gräsmattan blir uppbökad. Det sker tre-fyra gånger per år, säger Stig Karlsson.
Att vända på de uppbökade grästuvorna är en långdragen process. Två dagars arbete enligt grannarna som har tröttnat på djurens sabotage.
– Man blir vansinnig när det sker igen och igen, säger Christian Bratt.

Orsaken till att vildsvinen tycks gilla att böka på just denna plats tror grannarna är att det ligger ett fält bakom där vildsvinen rör sig om nätterna. De tror även att det beror på att ett fläderträd står på gräsmattan.
– De stormtrivs här. Fläderträdets rötter är kalas för dem. Vi ska hugga ner trädet nu, säger Christian Bratt.
De hoppas vildsvinen kommer att hålla sig borta när trädet är nedhugget. Vad annars de kan göra har de funderat mycket på.
– Vi har suttit många kvällar och funderat över det. Elstängsel verkar fungera så det har vi funderat på. Men det måste ju någon finansiera, säger Christian Bratt.

Grannarna tror att vildsvinen rör sig i fälten bakom gräsmattan och att de lockas dit av fläderträdet. Foto: Julia Sandstén Vikberg

De är inte de enda i Onsala, eller i övriga delar av Kungsbacka, som har fått sin gräsmatta uppbökad. Grannarna undrar om kommunen kan göra något åt det utbredda problemet.
– Vi undrar vad kommunen har för ansvar och vad de kan göra. Det är viktigt att vi rapporterar om var vildsvinen rör sig så att jägare vet var de ska leta. Men jag undrar, var man ska rapportera det? Det kostar också att jaga dem, så jag undrar om jägarna får tillräckligt med betalt?, säger Stig Karlsson.

Norra Halland har tidigare pratat med Kaj Jensen, enhetschef på Miljö och hälsoskyddsförvaltningen, som menar att kommunen inte har något juridiskt ansvar för att minska vildsvinsstammen eftersom djuret är ett vilt djur. Magnus Stolpe, kommunjägare och ordförande i Kungsbacka Jaktvårdskrets, instämmer.
– Frågan är vem som ska betala. Länsstyrelsen gör det inte, kommunen gör det inte. Och det beror återigen på att det är ingen som har det juridiska ansvaret över de vilda djuren. Det är i så fall upp till den enskilde fastighetsägaren/markägaren. För de har ansvaret för sin egen mark.
Enligt honom har kommunjägarna dock förslagit att kommunen ska se över om det går att ha en kommunanställd ”viltvårdare”.
– Vi har lobbat frågan till kommunen om de skulle se över sin viltvårdsplan och kanske skulle det finnas utrymme för en anställd viltvårdare eller vad man nu kan kalla tjänsten. Men i grund kvarstår ju de faktum att kommunen har inget juridiskt ansvar för vad som händer på privatägd mark. Så det blir en politisk fråga.

Två dagar efter att Norra Halland hade varit hos grannarna ringer Christian Bratt upp med en upprörd röst.
– Nu har de varit här i natt igen. Vi hade nästan fixat klart gräsmattan och nu har de bökat upp den igen. Också i min trädgård och i Stigs. Det här tar luften ur en totalt.
Ska ni vända gräsmattan igen nu då?
– Det är ingen människa som orkar det. Det är ett otroligt tungt arbete att vända gräset. Det här knäcker en.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.