Oljeutsläppet upptäcktes av en privatperson som cyklade förbi och kände en stark stank av olja. Foto: Läsarbild

 

Spridningen av oljan efter oljeutsläppet har minskat men fortfarande har man inte identifierat källan.  Fastighetsägarens teori är att ett inbrott i fastigheten samma dag ligger bakom utbrottet – en teori som miljöinspektören vid Mölndals kommun är tveksam till. 

Man tror att oljan kommer från ett företagsområde vid Lindomeån men man har fortfarande inte identifierat källan.

– Vi har fortfarande inte lokaliserat utsläppet. Det kommer olja från en ledning som är kopplat till en brunn i fastigheten men vi vet fortfarande inte hur oljan har kommit in i ledningen. Vi har gjort en specialåtgärd där vi har satt in ett vattenlås i brunnen, säger Anna Stjernholm, miljöinspektör vid Mölndals kommun.

Eftersom man inte har kunnat identifiera källan läcker det fortfarande ut olja i Lindomeån. Därför jobbar man nu även med att försöka minska spridningen.

– Spridningen har minskat och länsarna ligger kvar i vattnet och de kommer att ligga där ett bra tag till. Länsarna har ett absorberande medel som suger åt sig olja. Vi har tagit några prover i vattnet och vi inväntar svar från dem, säger Anna Stjernholm.

 

Fastighetsägaren Leif Petersson uppger att ett inbrott skedde i fastighetsområdet samma dag som oljeutsläppet. Han tror att det är det som ligger bakom oljeutsläppet.

– Inbrottstjuvar bröt sig in i en bilverkstad på jakt efter koppar. De bröt sig även in i elcentralen i fastigheten bredvid och där fanns ett ställverk med kopparplattor som innehåller olja. De drog ut ställverket med hjälp av en lastbil och då sprack det vilket gjorde att oljan läckte ut i ån, säger han.

Anna Stjernholm ställer sig tveksam till den teorin.

– Det skulle kunna vara en orsak. Men vi kan inte se att det är troligt att oljan kommer därifrån. Inte de mängderna.

 

 

 

 

 

 

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.