Vädret idag
Skurar
16°C
Prognos juli 22, 2019
dag
Mestadels molnigt
18°C
 

Okänd skriven hos familjen

Förra sommaren upptäckte familjen att en okänd person stod skriven på deras adress. Nu JO-anmäler de Skatteverket för att inget händer trots upprepade anmälningar.

Norra Halland har hittat den ”okände personen” som är lika upprörd:

– Jag bor i ett hus i Norge med utsikt över fjorden. Jag vill inte bo i Kungsbacka!

 

Det var vid en googling på sitt namn som kvinnan i familjen upptäckte att inte bara familjen stod skriven på adressen i Hålabäck, utan även en okänd ung man med utländskt namn.

Hon kontaktade Skatteverket och bad dem ta tag i problemet.

Men inget hände, i stället kom det inför valet ett röstkort till mannen i deras brevlåda.

 

Oron blev inte mindre när Aftonbladet i höstas berättade om ett fall där en skuldsatt man på grund av Skatteverkets misstag stod skriven hos en man i Sundbyberg.

Han fick stå ut med besök från kronofogden som försökte driva in skulder, och var rätt att åka bort och finna lägenheten tömd när han kom hem.

– Jag ringde polisen men fick beskedet att det inte är ett brott att folkbokföra sig fel, säger kvinnan.

Skatteverket bara hänvisade till långa köer och att man inte visste när problemet kunde åtgärdas. När familjen fick samma svar i december, beslöt man sig för att JO-anmäla myndigheten.

– För någon vecka sedan fick vi återigen ett brev ställt till mannen som är skriven här. Men nu har jag fått reda på att polisen gav fel besked först, så nu är det polisanmält.

 

Hon har nu även lyckats få kontakt med mannen som är skriven hos dem, men inte heller han har lyckats få Skatteverket att radera folkbokföringen. Norra Halland når honom i Norge.

– Jag hade en svensk flickvän och för att jag skulle kunna jobba i Sverige skrev jag mig hos hennes pappa i Kungsbacka. Men jag bodde aldrig där, utan hittade i stället ett jobb i Norge. Det är nio år sedan!

Han har också försökt telefonköa hos Skatteverket för att få bort adressen, men utan resultat. Nu är han orolig för att polisanmälan ska påverka hans företag. Något skäl för att Kungsbackafamiljen ska vara orolig finns inte, menar han.

– Jag har ett hus med utsikt över fjorden. Jag vill inte bo i Kungsbacka!

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!