Angående artikel ”Sankmark kan bli park”

Det är med förvåning och förfäran jag läser i Norra Halland om Vallda kyrkans ”miljösatsning” och planerna på att fylla igen de två dammarna som finns på deras ägor, detta för att anlägga en ny ”snyggare” damm ett par meter därifrån.

Det ingår dessutom i kyrkans plan att torrlägga och fylla upp det omgränsande våtmarksområdet för att där skapa en park med promenadstigar och häcklabyrinter. Dammarna har sannolikt använts till något annat än branddammar, på en karta från tidigare hälften av 1800-talet syns de båda dammarna, men de är sannolikt betydligt äldre och skapade av mänsklig hand vilket gör att de har ett visst historiskt värde.

Hur länsstyrelsen kunnat lämna godkännande till att fylla igen dammarna vilket innebär att hundratals fridlysta där levande djur avlivas är obegripligt. Dammarna har stor betydelse för bland annat salamandrar, grodor och paddors överlevnad och reproduktion. Hos naturvårdsverket finns strikta regler för vilka ingrepp som får göras i våtmarksområdet.

En annan tanke som dyker upp är hur projektet ska finansieras. Detta är en miljonsatsning och kräver minst en nyanställning. Finns det så mycket pengar i kyrkans kassakista borde kanske dessa användas på ett bättre sätt?

Vill man absolut ha en park är ett bättre och billigare alternativ att anlägga den på den stora gräsplanen bakom förskolan i anslutning till örtagården. Fördelarna med en placering av ”Vallda kyrkpark” på den här platsen är många. Till exempel behöver det inte fyllas igen några dammar. Platsen ligger närmare parkeringen vid församlingshemmet vilket gör parken tillgängligare för äldre och handikappade personer.

Jag utgår från att Kungsbackas kommunekolog är insatt i kyrkans planer.

Naturvän och medlem i Svenska kyrkan

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Debatt: Håll avstånd vid boxarna!

Debatt Att hålla avstånd och visa hänsyn mot sina medmänniskor känns självklart. Jag är inte ...

Debatt: Lärarbristen i länet måste lösas

Debatt Skolpersonalen har just nu nu en välbehövlig semester efter en tuff vår med dubbelarbete i både ...

Debatt: Skyll inte på en 30 år gammal vårdreform

Debatt Replik till Torbjörn Jonsson, i Norra Halland 3/7 Många – med dem Torbjörn Jonson i NH den 3 juli – menar ...
Annons